MAGYAR CUKRÁSZ IPARTESTÜLET

Egy csepp logo

Málnás, szedres, zserbós a legjobbak között                                                      
Öt torta jutott a jubileumi Magyarország Cukormentes Tortája verseny döntőjébe

Különleges alapanyagokból idén sem volt hiány a Magyarország Cukormentes Tortája verseny első zsűrizésén, melyet az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a Zila Kávéházban rendezett meg, Budapesten a Magyarország Tortája verseny előtt. A cukrászok olyan alkotóelemekkel kísérleteztek, mint a kuszkusz, a kardamom, a tápiókagyöngy és az édesburgonya. A zsűri tagjai, köztük Erős Antónia és Vadon Jani, leginkább a kreatív megoldások és a harmonikus ízek együttes meglétét értékelték a döntősök kiválasztásakor. Végül a zsűri málna, szeder, zserbó és barack ízű tortákat juttatott tovább, melyek közül a júniusi döntőben választják ki a győztest.

Szokatlan ízpárosítások jellemezték az idei pályamunkákat a Magyarország Cukormentes Tortája versenyen, melyet az Egy Csepp Figyelem Alapítvány 10. alkalommal rendezett meg a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete szakmai támogatásával. A hozzáadott cukrot nem tartalmazó torták között olyan kreációk is a zsűri asztalára kerültek, melyekben különlegességek, a többi között tonkabab, édesburgonya, kuszkusz, köles, tápiókagyöngy alkotott izgalmas ízkombinációt a klasszikus alapanyagokkal, mint a szeder, a málna, a barack és az eper.

A keddi elődöntőben a verseny háromszoros győztese, Nándori László, cukrászmester zsűrielnökként segítette kiválasztani a 2021-es év legjobbjait. A zsűritagok a járvány-helyzet miatti biztonsági intézkedéseket betartva- egymástól 1,5 méteres távolságra, külön asztaloknál pontozták a versenyműveket.

A zsűri összetett szempontrendszer alapján, anonim módon bírálta a tortákat. A fő hangsúly az íz, a küllem és az újszerűség mellett a verseny jellegéből adódóan a szénhidrát- és kalóriaértékeken volt. Fontos, hogy a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthetőek legyenek a kiválasztott torták, melyeket bátran fogyaszthatnak a cukorbetegek és az egészséges életmód hívei is. A pályaművek megalkotásához a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által ellenőrzött alapanyaglistáról választhattak a versenyzők.

A Magyarország Cukormentes Tortája verseny döntőjébe a következő torták jutottak be:
Beszterce rózsája - Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső
Erdei Nimfa - Vanília & Gelarto Cukrászda, Nagykőrös
Havasi Málna- REÖK Kézműves Cukrászda, Szeged
Szedresem - AMI Süti, Monor
Zserbó Cukormentesen - REÖK Kézműves Cukrászda, Szeged

  

 

A Magyarország Tortája versenyen szintén a legjobb öt tortát juttatta tovább a zsűri, valamint annak alkategóriájaként az „Egy a Természettel” döntőseit is kiválasztották. A két verseny, egy nap eltéréssel, de párhuzamosan fut idén, és a júniusi döntőben választják ki az idei nyerteseket. A legjobb hozzáadott cukrot nem tartalmazó torta elemzését a Wessling Hungary Kft., független élelmiszervizsgáló laboratórium végzi majd. A győztes cukrász nyereménye egy 100 000 Ft értékű Beurer Health Manager egészségcsomag a versenyt támogató Beurer Medical Hungary Kft. felajánlásából.

 

A Magyarország Cukormentes Tortája verseny főtámogatója a 77 Elektronika Kft., az okos Dcont® vércukormérő készülékek fejlesztője és gyártója ebben az évben is különdíjat ajánlott fel az egyik döntős torta megalkotójának. A verseny támogatója, a Diabess Kft. idén is különdíjjal jutalmazza a legjobb gyógyhatású alapanyaggal készült torta készítőjét. A Magyarország Tortája és a Magyarország Cukormentes Tortája verseny idei győzteseit augusztus elején ismerheti meg a nagyközönség, és augusztus 20-tól az ország számos cukrászdája árusítja majd.

A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány indította el 2012-ben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével közösen azzal a céllal, hogy a cukrászok egészséges alapanyagokból, új technológiákkal készítsenek tortákat, és eközben az ország figyelmét is felhívják az egészségesebb táplálkozásra.

Kapcsolat: Gémes Renáta- Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. - 06 30 249 62 88

 

Ireks kiemelt

 

Parola 

 

Nissan oldalra

 

 

Sanremo oldalra 

 

Bulfoni

 Debic

 Goodwill oldalra

 

Gyertyakovács jobbra

 

 Zeelandia

 

 

MasterMartini oldalra

 

Progép oldalra

 

König oldalra 

 

Andretti

 

 Dawn_oldalra.jpg

kEN

 

 Robotcoupe

 

Assist trend 

 

Martinbraun

Vissza a tetejére