Jogszabályok

FM rendelet az élelmiszer-vállalkozások által működtetendő önellenőrzési rendszerre vonatkozó követelményekről

Kedves Tagjaink!

2018. január 1-től életbe lép a „28/2017. (V. 30.) FM rendelet az élelmiszer-vállalkozások által működtetendő önellenőrzési rendszerre vonatkozó követelményekről”.

A rendelet előírja, hogy az élelmiszer-vállalkozásnak az önellenőrzés megvalósítása érdekében papíralapú vagy elektronikus, folyamatosan végrehajtott, megfelelően részletes önellenőrzési tervvel kell rendelkeznie.

A rendelet megjelenése előtt is több alkalommal – szóban és írásban egyaránt - egyeztettünk a minisztérium és a NÉBIH illetékeseivel, melyben jeleztük, hogy az akkor még rendelet tervezetben meghatározott követelmények a jelenleg hatályos jogszabályokban előírtak szerint is teljesülnek, ezért továbbra sem teljesen tisztázott számunkra a rendelet tervezet célja, továbbá fenntartjuk azt a véleményünket, hogy a vállalkozások adminisztratív terheinek nem szabad növekedniük.
Mindannyiszor azt a választ kaptuk, hogy a rendelet nem jelent többlet adminisztrációs terhet a vállalkozásoknak.

A rendelet hatályba lépésének okán ismét tájékoztatást kértünk, melyre a következő választ kaptuk:

Bővebben...

Hagyományőrző cukrászati termékek előírás 2017.

DSC 0043 Dobostorta k DSC 0014

Kedves Tagjaink!

Megjelent és hatályba lépett a Földművelésügyi miniszter 16/2017. (III. 29.) FM rendelete a Magyar Élelmiszerkönyv kötelező előírásairól szóló 152/2009. (XI. 12.) FVM rendelet módosításáról.

Ez a rendelet a korábban, 2015.01.01.-től hatályos hagyományőrző cukrászati termékekről szóló élelmiszerkönyvi irányelv módosítása.

Az irányelv céljáról korábban tájékoztattuk Önöket, illetve az abban foglalt sütemények készítését szakmai napjaink keretében be is mutattuk Önöknek.

A jelenlegi módosításra azért volt szükség, mert a korábbi hatályos irányelvben szereplő anyaghányadokat néhány esetben korrigálni kellett, illetve ezek az anyaghányadok és a technológiai leírások – a Dobostorta kivételével„ajánlottá” váltak.

Ez azért volt szükséges, mert az előírás célja a minőség garantálása és nem a sztenderdizálás.

A Dobostorta azért jelent kivételt, mert annak a receptjét Dobos C. József egzakt receptként hagyta ránk, a receptet és plakátot 2012-óta megtalálhatják honlapunkon, illetve hungarikummá nyilvánítását is kezdeményeztük, ez folyamatban van.

A többi hagyományőrző sütemény – az Esterházy torta, az indiáner fánk, a rigójancsi, a krémes és a franciakrémes – minőségét a felhasználandó összetevők garantálják, így azoknál nem szükséges és nem is célunk fix receptet és technológiát meghatározni.

Felhívjuk a figyelmet azonban arra, hogy csak az anyaghányadok és a technológia "ajánlott", a felhasználandó összetevőket mással helyettesíteni nem lehet! 

Az elsődleges cél az, hogy a kézműves cukrászdák vendégei mindenhol a kiváló minőségű hagyományos termékeket keressék és kapják, és tűnjenek el a multinacionális kereskedőláncok – és egyes cukrászdák – kínálatából az ezeken a neveken árusított silány minőségű hamisítványok, melyek sok esetben semmilyen minőségi összetevőt nem tartalmaznak.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a rendelet hatályba lépett, a rendelkezéseinek nem megfelelő, de a korábbi szabályozásnak megfelelő termékek a hatálybalépésétől számított hat hónapig (azaz 2017. október 1-ig) előállíthatóak, és a minőségmegőrzési idejük, vagy fogyaszthatósági idejük lejártáig forgalomba hozhatóak.

Kérdéseikkel keressenek minket bizalommal.

Az előírás szövege a termékleírásokkal alább letölthető.

 


 

NAV előadások a fontos jogszabályváltozásokról

paragrafusok nehezsegeiAz Ipartestületek Országos Szövetsége december 19-én tartott Gazdaságpolitikai Konferenciáján elhangzott előadások anyagai alább letölthetőek.

Az előadások segítséget nyújthatnak a január 1-től életbe lépő számos jogszabályváltozás értelmezéséhez. Az ÁFA változásról itt letölthető előadás nem kizárólag a vendéglátás áfájának csökkentéséről szól, az áfát érintő más változásokat is ismerteti.


 

NAV állásfoglalás a kedvezményes áfakulcsról

Megjelent a NAV állásfoglalás a kedvezményes ÁFA kulcsról!
(Cikkünk forrása: http://vendeglatasmagazin.hu/nav-allasfoglalas-ettermi-afa/)

Az állásfoglalás nevesíti a „cukrászdát” az SZJ 55.30.11 (Éttermi, cukrászdai szolgáltatás) szolgáltatást tipikusan nyújtó vendéglátó egységek között, így most már véglegesen elmondható, hogy 2017. január 1-től a vendéglátás keretében értékesített (helyben fogyasztott) cukrászati termékekre és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalomra a kedvezményes, 18%-os ÁFA kulcs alkalmazható, bizonyos feltételek teljesülése esetén.

A helyzetet bonyolulttá teszi, hogy a kedvezményes adókulcs alkalmazásához több feltételnek kell együttesen megfelelni:

1. az áfatörvény szerinti szolgáltatásnyújtásnak kell megvalósulnia;

Az EU ÁFA irányelv szerint „az éttermi és vendéglátóipari szolgáltatások olyan szolgáltatások, amelyek kész- vagy félkész ételek és/vagy italok emberi fogyasztásra szánt értékesítéséből állnak, és amelyeket az azonnali fogyasztást lehetővé tevő megfelelő kiegészítő szolgáltatások kísérnek. Az ételek és/vagy italok értékesítése csak az egyik összetevője a teljesítésnek, amelyben a szolgáltatások vannak túlsúlyban.”

Továbbá „nem tekintendő éttermi vagy vendéglátó-ipari szolgáltatásnak a kész- vagy félkész ételek és/vagy italok olyan értékesítése – függetlenül attól, hogy az magában foglalja-e a fuvarozást vagy sem –, amelyet nem kísér semmilyen más kiegészítő szolgáltatás.”

Ennek alapján az elvitelre történő értékesítés, a házhozszállítás, valamint az olyan körülmények között történő értékesítés, amikor a helyben történő fogyasztáshoz legfeljebb pult vagy „körbefutó deszka” biztosított, NEM tekinthető étkezési szolgáltatásnyújtásnak.

Ezzel szemben, ha a helyben fogyasztáshoz megfelelőek a körülmények, tehát van például asztal, ülőalkalmatosság, evőeszközök, szalvéta, szemetes, az asztalt leszedik, a helyet takarítják – akár az étel-ital értékesítője, akár pl. a pláza fenntartója –, akkor is megvalósul a szolgáltatásnyújtás (a felszolgálás nem feltétel).

2. a szolgáltatásnak a KSH Szolgáltatások Jegyzékének 2002. szeptember 30-án érvényes besorolási rendje szerinti SZJ 55.30.1 alá kell tartoznia;

Ez a feltétel vendéglátó (helyben fogyasztás lehetőségét és ehhez eszközöket biztosító) cukrászdák esetében teljesül, ezt a tájékoztató nevesíti is:
„Az SZJ 55.30.11 szolgáltatást nyújtó tipikus vendéglátó egység kategóriák: étterem, szállóvendégeken kívül másokat is kiszolgáló szállodai étterem, vendéglő, kávéház (melegkonyhás), söröző (melegkonyhás), pizzéria, a hajók fedélzetén önálló egységként működtetett étterem, cukrászda, stb.”

Az olyan cukrászda/vendéglátóhely, amely nem rendelkezik „étkezőhellyel”, ezért nem biztosítja az általa elkészített étel elfogyasztását a helyszínen, hanem kizárólag kiszállításra termel (házhoz szállítja az ételt), az SZJ 55.52.1 „Közétkeztetés” körbe tartozó tevékenységet végez, és nem alkalmazhatja a kedvezményes adómértéket.

3. a szolgáltatásnak étel- és helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalomra kell vonatkoznia.

A helyben készített, nem alkoholtartalmú italok körébe olyan italok tartoznak, mint pl. a gyümölcsből, zöldségből helyben préselt vagy facsart innivaló, illetve a helyben készített alkoholmentes koktél, turmix, tea, limonádé, kávé. A helyben készített, nem alkoholtartalmú italok körébe tartozik a jellemzően gyorséttermekben használt italkészítő automatából a sűrítményből szódavíz hozzáadásával kiszolgált szénsavas üdítőital is.

A palackos üdítő ugyanakkor nem válik helyben készített itallá pusztán azáltal, hogy az adózó azt kitölti és a kitöltött üdítőt pl. citromkarikával ízesíti, díszíti.

Ha a fenti három feltétel közül bármelyik nem teljesül, az adott ügyletre nem alkalmazható a kedvezményes áfakulcs.

Értelmezésünk szerint vendéglátó cukrászdák esetében tehát jövőre egyszerűsödik a helyzet, hiszen január 1-től az ÁFA törvény értelmében elvitelre és helyben fogyasztva (ülőfogyasztás esetén) is 18%-os a sütemények (VTSZ 1905 90-be tartozó termékek) áfája. Helyben fogyasztás (ülőfogyasztás) esetében jövőre ez érvényes lesz más saját készítésű, vendéglátás keretében előállított cukrászati termékekre is (pl. pohárkrémek, gesztenyepüré, fagylalt, stb.) illetve a helyben készített, nem alkoholtartalmú italokra (facsart gyümölcslé, kávé, tea, limonádé stb.).


Felvetődik azonban a kérdés, hogy olyan cukrászdákban, ahol ülőfogyasztás nincs, csak esetleg pultnál állófogyasztás, de minden egyéb szolgáltatás biztosított, akkor a helyben fogyasztás miként értelmezhető ÁFA szempontjából, hiszen egy korábbi, 2011-es NAV állásfoglalás szerint elvitelre történő termékértékesítésként nem, a mostani tájékoztató szerint pedig vendéglátás keretében értékesítettnek sem…

Ezen kívül számos kérdés vetődik még fel, melyeket egyeztetni fogunk az NGM Fogyasztási és Forgalmi Adók Főosztályával és a NAV Adóügyi Főosztályával.

A NAV tájékoztatója alább letölthető, várjuk egyeztetésre váró kérdéseiket.


Megjelent a jövő évi minimálbért és a garantált bérminimumot szabályozó kormányrendelet

paragrafusok nehezsegei

 

A Magyar Közlöny 2015/206 számában jelent meg a Kormány 454/2015. (XII. 29.) Korm. rendelete a kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) és a garantált bérminimum megállapításáról. A kormányrendelet 2016. január 1-jén lép hatályba, és rendelkezéseit első alkalommal a  2016. január hónapra járó munkabérek megállapításánál kell alkalmazni. A rendelet hatálya kiterjed minden munkáltatóra és munkavállalóra.

(forrás: http://www.sutoipariegyesules.hu/)

 

Bővebben...

Allergének jelölése - rendelet

Kedves Tagjaink!

2014. december 17-én megjelent az allergén jelölési rendelet. A rendelet lényegileg nem határoz meg mást, mint amiről korábban itt a honlapon (lásd alább) illetve hírlevélben tájékoztattuk Önöket.

A rendelet pontos szövege alább letölthető.


 

 

Megjelent a pénztárgéprendelet (2)

A nemzetgazdasági miniszter a pénztárgépek és taxaméterek műszaki követelményeiről, a nyugtakibocsátásra szolgáló pénztárgépek és taxaméterek forgalmazásáról, használatáról és szervizeléséről, valamint a pénztárgéppel rögzített adatok adóhatóság felé történő szolgáltatásáról szóló 3/2013. (II. 15.) NGM rendelete a Magyar Közlöny 2013. évi 24. számában jelent meg.

Részletek ide kattintva.

Forrás: Sütőipari Egyesülés


 

Tájékoztató a pénzforgalmi számlanyitásra kötelezett adózók közötti 1,5 millió forintot meghaladó készpénzfizetés korlátozásáról

 

FIGYELEM!
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal által kiadott 3002/2013. útmutató 
a pénzforgalmi számlanyitásra kötelezett adózók közötti 1,5 millió forintot meghaladó készpénzfizetés korlátozásáról IDE kattintva tekinthető meg.
 

 

 

NAV tájékoztató a számlák adattartalmáról

A NAV Tájékoztató a számla adattartalmára vonatkozó 2013. január 1-jétől hatályos áfa törvény szerinti szabályokról ide kattintva érhető el.


 

Módosult a Neta törvény!

 A 2007-es VTSZ alá tartozó termékek (gyümölcsíz, gesztenyepüré stb.) csak akkor adókötelesek, ha hozzáadott cukrot tartalmaznak, és cukortartalmuk meghaladja a 35 gramm cukor/100 gramm mennyiséget.

Az anyaghányad nyilvántartásban feltüntetendő allergén összetevők felsorolása a 19/2004. (II. 26.) FVM-ESzCsM-GKM együttes rendelet 4. mellékletében található.

A vidékfejlesztési miniszter 62/2011. (VI. 30.) VM rendelete a vendéglátó-ipari termékek előállításának és forgalomba hozatalának élelmiszerbiztonsági feltételeiről (2)

Az Európai Parlament és a Tanács 852/2004/EK rendelete (2004. április 29.) az élelmiszer-higiéniáról

Július 1-től hatályos új jogszabály! A cukrásztermékek MGSZH engedély kötelesek, de csak a július 1. után létesülő vállalkozások számára!

Változik a Munka Törvénykönyv 2010 május 1-től

Élelmiszerszállító járművekkel kapcsolatos állásfoglalás az MGSZH-tól!

Az árfeltüntetésre vonatkozó előírások változása!

TEÁOR szabályozás 2009-ben

Mestercukrasz fedlap

 Médiapartnerünk:

 

vend logo 2

oldalas magazin logo szines

Hivatalos Kiemelt Támogatónk

Ezüst fokozatú szponzorunk