MAGYAR CUKRÁSZ IPAROSOK ORSZÁGOS IPARTESTÜLETE

FC Debic hirdetes orszagtorta 810x590px

Pályázatok

LOGO tempuserasmusplusz

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a Tempus Közalapítványnál sikeresen pályázott 2017-ben a » renaissance « Cukrászati trendek Európában című projektjével.

Pályázatszám: 2017-1-HU01-KA102-035744

Projektfelelős: Vojtek Éva

A megnyert támogatási összeg: 185.639 euró

A felhasznált támogatási összeg: 184.049 euró

Tempus Közalapítvány átutalt 148.511,2 euró (80%)

A pályázatunk célja volt a magyar cukrászat területén dolgozók non-formális tudásbővítése.

Kilenc helyszínen, 11 csoportban, 79 résztvevőnek kínáltuk ezt a lehetőséget.

 

A projekt kedvezményezettjei:

Szakoktatók, gyakorlati oktatók, a munkahelyi szakmai gyakorlatok koordinátorai, oktatási felelősei, felnőtt szakoktatásban dolgozók, illetve szaktanári képzést elvégzett pályakezdő szakoktatók.

Jelen programunk ahhoz járult hozzá, hogy a résztvevő a külföldi tapasztalatszerzés után

- javítsa a hazai szakoktatási, szakképzési rendszer minőségét és relevanciáját, elősegítve az oktatási szakemberek szakmai fejlődését, valamint az oktatás és a munka világa közötti szorosabb együttműködést,

- a külföldön szerzett továbbképzés igazolása beépüljön a szakmai életútjukba (Europass)

- alkalmazni tudja a megszerzett innovációt, az új technológiát

- továbbítsa a külföldön megismert gyakorlati oktatási tapasztalatokat.

Szervezeti elvárt hatás:

- a magyar kézműves cukrászszakma pozicionálása a piacon

- ipartestület társadalmi elismertségének növelése bel- és külföldön egyaránt

- nemzetközi kapcsolatok szélesítése.

sweeTEN logo emet logo szines jpeg
emmi color cmyk 6 ntp logó

Pilot program a tehetséges fiatal cukrászok tudásbővítésére

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete pályázati támogatással elindította első továbbképzését.  A projektben való részvételre kerestük azokat a 30 év alatti fiatal cukrászokat, akik legalább egy éve a szakmában dolgoznak, már jelentős eredményeket értek el, és elkötelezettek a szakmai ismereteik további bővítésére. Az Ipartestület eredményeik révén, felkérés útján állította össze az első csoportot.

A pilot program összeállítása előtt felméréseket, elemzéséket készítettünk, melynek célja az volt, hogy a már eredményeket felmutató fiatal tehetségeknek milyen fejlődési lehetőségeik vannak a munkahelyükön, hogyan értékelik, tudásukat, motiváltságukat?

Azt tapasztaltuk, hogy a napi rutin, monotonitás enerválttá teszi őket, a kezdeti lelkesedést elkoptatja. Ha nincs lehetőség, perspektíva előttük, hamar betagozódnak az átlagba.

A tehetségek elvesztése mind a saját cégen belül, mind a szakma szempontjából megengedhetetlen, ezért döntött úgy az Ipartestület, hogy a feladataihoz méltóan felkarolja őket.

A tíz kiválasztott fiatal:

Bereczki Gergely

Bereczki Cukrászda

Bergmann Nándor

Bergmann Cukrászda

Dezse Gergő

Mészáros Cukrászda

Fűrész Tibor

Csuta Cukrászda

Hankó Szilvia

Horváth Cukrászda

ifj. Drávai Dávid

Hoffer Cukrászda

ifj. Szőke Zoltán

Szőke Cukrászda

Károlyi Zsuzsanna

Hisztéria

Reichert Mira

Koko Cukrászda

Sitkei Balázs

Stella cukrászda

52918095 226014184906070 7632691032894734336 n 54415281 2089061754541036 5019161729146290176 n DSC02281
DSC02535 DSC03000 DSC03212

A projekt tervezésekor a következő ipartestületi elveket határoztuk meg:

MISSZIÓ

A sweeTEN egy olyan projektünk, amely példa nélküli a cukrászszakmában. A fiatalok nyílt szemléletét, eredeti orientálódását és tehetségét használjuk fel, mint megújító csatornát a cukrászszakmában.

STRATÉGIA

A pilot projektünk segítségével létrehozunk egy szakmai fejlesztő műhelyt, ahol a tehetségek közötti kapcsolatépítésén, személyi és szakmai fejlesztésén túl, lehetőséget kapnak arra, hogy a szinergia hatását megtapasztalva kooperatív szemléletet sajátítsanak el.

MAGATARTÁS

A tehetséges fiatalok együttmunkálkodása által kialakul az új generációnak egy olyan csoportja, amely a modernizáció, megújulás lehetőségét adja. Célunk, hogy a résztvevők jelentős kapcsolati és érzelmi fejlődésen menjenek keresztül, hiszen a csapatban dolgozás erőt ad. A közös eredmények arra inspirálhatják a még pályakezdőket, hogy csatlakozzanak ehhez a formabontó műhelyhez.  Ne titok legyen egy jó recept, hanem közkincs, amit mindenki a maga képére tovább formázhat.

ÉRTÉKTEREMTÉS

Szervezetünk elkötelezett és tevékeny résztvevője a minőségi cukrászképzéseknek, nagy figyelmet fordít a szakmában dolgozók továbbképzésére, ezen belül is a pályakezdő fiatalok korszerű tudásbővítésére. A sweeTEN műhely egy formabontó képzést és fejlődést biztosít, melynek tapasztalatait nyilvánossá és értékelhetővé teszi.

A csapatmunka és eredményeinek publikálása erősíti a társadalmi szerepvállalás szerepét, felelősségét.

TEVÉKENYSÉGEK

A projektünk segíti a tehetségek vállalkozói szemléletének átformálását, az innovációs lehetőségek világának felfedezését. Projektünk előfutára volt az Édes Kiegyezés kollekció létrehozása, ahol 6 cukrász együttműködéséből jött létre egy süteménykollekció.

Nagy érdeklődés közepette zajlott le 2018.szeptember 23-án, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum közreműködésével szervezett rendezvényünk. A Bethlen Gábor Alap támogatásával létrejött projekt célja volt a Kárpát - medencében élő nemzetiségek süteményeinek bemutatása. Olyan süteményeké, amelyek helyet követeltek a magyar cukrászatok pultjaiban is. Némelyik originális, míg másak egy átalakított, kifinomult formában jelentek meg bemutatásra szánt sütemények sorában.

 A rendezvényünk fővédnöke Csibi Krisztina volt. Megnyitó beszédében örömét fejezte ki, hogy az Ipartestület vállalkozott a Kárpát-medencében elő nemzetiséget süteménykultúrájának a bemutatására.

„ A sokszínűségre jellemző, hogy egyes süteményeket valószínűleg sokan itt kóstolnak először. Külön öröm számomra, hogy Erdélyből és a Felvidékről is megérkeztek a finomságok, hogy megízlelve őket, rég elfeledett ízek, emlékek idéződhetnek fel.

Végigolvasva a receptfüzetet, és látva a pazar süteményválasztékot, csak azt tudom mondani, hogy szerencsés az a szakma, amelyik ilyen múlttal büszkélkedhet.

Kívánom Önöknek, hogy az előadások és finomságok elfogyasztása után gondoljanak arra, hogy a változatos, nehéz történelmünk adott egy jót is nekünk: Ilyen gazdag, színes gasztronómiai kultúrával kevés ország büszkélkedhet.”

logo tempus erasmusplusz

 

TISZTELT KOLLÉGÁK, CUKRÁSZMESTEREK, SZAKOKTATÓK!

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete sikeresen pályázott a 2018. évben meghirdetett ERASMUS+ mobilitási programra.

A Pályázatunk címe: » FLOW « Cukrászati trendek Európában

A Pályázat száma: 2018-1-HU01-KA102-047044

A támogatási összeg: 29 624 euró

Résztvevői létszám: 14 fő

A pályázatban olasz és francia helyszíneken lehet a modern cukrászati, vagy regionális trendekkel megismerkedni, szélesítve ezzel a gyakorlati és elméleti tudásunkat.
A mobilitási program költségeit az EU finanszírozza.

A pályázatunk csoportjai különböző időpontokban és intervallumban tartózkodnak külföldön (2019 évben), erről bővebb információt Vojtek Éva ad, elérhetősége:+36-30-912-35-11

Tisztelt Kollégák, Cukrászmesterek, Szakoktatók!

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete sikeresen pályázott a 2017. évben meghirdetett ERASMUS+ mobilitási programra.

A Pályázatunk címe:» renaissance « Cukrászati trendek Európában

A Pályázat száma: 2017-1-HU01-KA102-035744

A támogatási összeg: 185 639 euró

Résztvevői létszám: 79 fő

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete sikeresen pályázott a 2015 évben meghirdetett EGT Alap Ösztöndíj program mobilitási programra.Együttműködő partnereink: Magyar Nagykövetség – Oslo, Magyar Pékszövetség, Etterstad videregående skole voltak.Két évvel ezelőtt azért vettük fel a kapcsolatot a norvég Pékszövetséggel, hogy kölcsönösen megismerhessük a két ország érdekképviseleti szervezeteit, gasztro-kultúráját. Az akkori tapasztalatok és az utazás értékelése kapcsán döntött úgy az Ipartestület, hogy újra lehetőséget biztosít a kollégáknak arra, hogy bepillantást nyerhessenek a norvég cukrász, pék és szakoktatási területre.

 

 

Tisztelt Kollégák, Cukrászmesterek, Szakoktatók!

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete sikeresen pályázott a 2016 évben meghirdetett ERASMUS+ mobilitási programra is.

A Pályázatunk címe: BELLIS PERENNIS - caleidoscope2 - cukrászati trendek Európában

A Pályázat száma: 2016-1-HU01-KA102-022456

Résztvevői létszám: 31 fő

A pályázatban olasz és francia helyszíneken lehet a csokoládékészítéssel, a modern cukrászati, vagy regionális trendekkel megismerkedni, szélesítve ezzel a gyakorlati és elméleti tudásunkat.

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idén is sikeresen pályázott a norvég alap támogatásával meghirdetett mobilitási programra.

Tagjainknak így lehetőségük van a norvég szakoktatással, norvég pékségekkel és cukrászatokkal megismerkedni. A program teljes költségét az EGT alap finanszírozza.

Vissza a tetejére