MAGYAR CUKRÁSZ IPARTESTÜLET

Megjelent a NAV állásfoglalás a kedvezményes ÁFA kulcsról!
(Cikkünk forrása: http://vendeglatasmagazin.hu/nav-allasfoglalas-ettermi-afa/)

Az állásfoglalás nevesíti a „cukrászdát” az SZJ 55.30.11 (Éttermi, cukrászdai szolgáltatás) szolgáltatást tipikusan nyújtó vendéglátó egységek között, így most már véglegesen elmondható, hogy 2017. január 1-től a vendéglátás keretében értékesített (helyben fogyasztott) cukrászati termékekre és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalomra a kedvezményes, 18%-os ÁFA kulcs alkalmazható, bizonyos feltételek teljesülése esetén.

A helyzetet bonyolulttá teszi, hogy a kedvezményes adókulcs alkalmazásához több feltételnek kell együttesen megfelelni:

1. az áfatörvény szerinti szolgáltatásnyújtásnak kell megvalósulnia;

Az EU ÁFA irányelv szerint „az éttermi és vendéglátóipari szolgáltatások olyan szolgáltatások, amelyek kész- vagy félkész ételek és/vagy italok emberi fogyasztásra szánt értékesítéséből állnak, és amelyeket az azonnali fogyasztást lehetővé tevő megfelelő kiegészítő szolgáltatások kísérnek. Az ételek és/vagy italok értékesítése csak az egyik összetevője a teljesítésnek, amelyben a szolgáltatások vannak túlsúlyban.”

Továbbá „nem tekintendő éttermi vagy vendéglátó-ipari szolgáltatásnak a kész- vagy félkész ételek és/vagy italok olyan értékesítése – függetlenül attól, hogy az magában foglalja-e a fuvarozást vagy sem –, amelyet nem kísér semmilyen más kiegészítő szolgáltatás.”

Ennek alapján az elvitelre történő értékesítés, a házhozszállítás, valamint az olyan körülmények között történő értékesítés, amikor a helyben történő fogyasztáshoz legfeljebb pult vagy „körbefutó deszka” biztosított, NEM tekinthető étkezési szolgáltatásnyújtásnak.

Ezzel szemben, ha a helyben fogyasztáshoz megfelelőek a körülmények, tehát van például asztal, ülőalkalmatosság, evőeszközök, szalvéta, szemetes, az asztalt leszedik, a helyet takarítják – akár az étel-ital értékesítője, akár pl. a pláza fenntartója –, akkor is megvalósul a szolgáltatásnyújtás (a felszolgálás nem feltétel).

2. a szolgáltatásnak a KSH Szolgáltatások Jegyzékének 2002. szeptember 30-án érvényes besorolási rendje szerinti SZJ 55.30.1 alá kell tartoznia;

Ez a feltétel vendéglátó (helyben fogyasztás lehetőségét és ehhez eszközöket biztosító) cukrászdák esetében teljesül, ezt a tájékoztató nevesíti is:
„Az SZJ 55.30.11 szolgáltatást nyújtó tipikus vendéglátó egység kategóriák: étterem, szállóvendégeken kívül másokat is kiszolgáló szállodai étterem, vendéglő, kávéház (melegkonyhás), söröző (melegkonyhás), pizzéria, a hajók fedélzetén önálló egységként működtetett étterem, cukrászda, stb.”

Az olyan cukrászda/vendéglátóhely, amely nem rendelkezik „étkezőhellyel”, ezért nem biztosítja az általa elkészített étel elfogyasztását a helyszínen, hanem kizárólag kiszállításra termel (házhoz szállítja az ételt), az SZJ 55.52.1 „Közétkeztetés” körbe tartozó tevékenységet végez, és nem alkalmazhatja a kedvezményes adómértéket.

3. a szolgáltatásnak étel- és helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalomra kell vonatkoznia.

A helyben készített, nem alkoholtartalmú italok körébe olyan italok tartoznak, mint pl. a gyümölcsből, zöldségből helyben préselt vagy facsart innivaló, illetve a helyben készített alkoholmentes koktél, turmix, tea, limonádé, kávé. A helyben készített, nem alkoholtartalmú italok körébe tartozik a jellemzően gyorséttermekben használt italkészítő automatából a sűrítményből szódavíz hozzáadásával kiszolgált szénsavas üdítőital is.

A palackos üdítő ugyanakkor nem válik helyben készített itallá pusztán azáltal, hogy az adózó azt kitölti és a kitöltött üdítőt pl. citromkarikával ízesíti, díszíti.

Ha a fenti három feltétel közül bármelyik nem teljesül, az adott ügyletre nem alkalmazható a kedvezményes áfakulcs.

Értelmezésünk szerint vendéglátó cukrászdák esetében tehát jövőre egyszerűsödik a helyzet, hiszen január 1-től az ÁFA törvény értelmében elvitelre és helyben fogyasztva (ülőfogyasztás esetén) is 18%-os a sütemények (VTSZ 1905 90-be tartozó termékek) áfája. Helyben fogyasztás (ülőfogyasztás) esetében jövőre ez érvényes lesz más saját készítésű, vendéglátás keretében előállított cukrászati termékekre is (pl. pohárkrémek, gesztenyepüré, fagylalt, stb.) illetve a helyben készített, nem alkoholtartalmú italokra (facsart gyümölcslé, kávé, tea, limonádé stb.).


Felvetődik azonban a kérdés, hogy olyan cukrászdákban, ahol ülőfogyasztás nincs, csak esetleg pultnál állófogyasztás, de minden egyéb szolgáltatás biztosított, akkor a helyben fogyasztás miként értelmezhető ÁFA szempontjából, hiszen egy korábbi, 2011-es NAV állásfoglalás szerint elvitelre történő termékértékesítésként nem, a mostani tájékoztató szerint pedig vendéglátás keretében értékesítettnek sem…

Ezen kívül számos kérdés vetődik még fel, melyeket egyeztetni fogunk az NGM Fogyasztási és Forgalmi Adók Főosztályával és a NAV Adóügyi Főosztályával.

A NAV tájékoztatója alább letölthető, várjuk egyeztetésre váró kérdéseiket.

 

Ireks kiemelt

 

Parola 

 

Nissan oldalra

 

 

Sanremo oldalra 

 

Bulfoni

 Debic

 Goodwill oldalra

 

Gyertyakovács jobbra

  

kogép platina OLDALRA

 

 Zeelandia

 

 

MasterMartini oldalra

 

Progép oldalra

 

König oldalra 

Puratos OLDALRA

 

Andretti

 

 Dawn_oldalra.jpg

kEN

 

 Robotcoupe

 

Assist trend 

 

Martinbraun

Vissza a tetejére