MAGYAR CUKRÁSZ IPARTESTÜLET

Pályázatok

HU Az Európai Unió támogatásával PANTONE LOGO tempus

Tisztelt Kollégák, Cukrászmesterek, Szakoktatók!

A Magyar Cukrász Ipartestület sikeresen pályázott a 2022. évben meghirdetett ERASMUS+ mobilitási programra.

A Pályázatunk címe: »TUTTI FRUTTI« avagy európai cukrászati trendek a  fenntarthatóság jegyében

A mobilitási program költségeit az EU finanszírozza.

A pályázatunk csoportjai különböző időpontokban és intervallumban tartózkodnak külföldön (2023 - 2024 évben), erről bővebb információt Vojtek Éva ad, elérhetősége: +36-30-912-35-11

A gyakorlati helyszínek:

 • Olaszország - Hotel Bacco - Amalfi és vidéke - modern és a régióra jellemző sütemények harmonikus találkozását ismerhetjük meg (üzem és szakiskolai látogatások)
 • Franciaország - Zanin, Matyasy Patisserie - a francia minőség és elegancia egy Relais desserts tag szubjektív nézőpontján keresztül (műhelymunka, üzemlátogatások)
 • Olaszország - D.M.P. - A toszkán gasztronómia a livieto madre tükrében (tanfolyam, üzem és szakiskolai látogatások)
 • Olaszország - Bassano del Grappa - Lucca Cantarin (tanfolyam, üzemlátogatások)
 • Franciaország - Bar-Le-Doc, CFA – (a francia szakoktatás megismerése, üzemlátogatások)

A mobilitási program jelentkezéséhez kérünk:

1/ motivációs levél - hány éve dolgozik a szakmában, van-e nemzetközi kitekintése, miért jelentkezik az útra, hol tudja hasznosítani a megszerzett ismereteket, stb.

2/ Önéletrajz beküldése. Segítségül kérésre küldünk egy europass mintadokumentumot

3/ európai utasbiztosítás – nyilatkozat (rendelkezem olyan banki szolgáltatással, mely az utazási biztosítást tartalmazza vagy kijelentem, hogy az utazás idejére az utasbiztosítást megkötöm.)

A jelentkezők kiválasztását az Ipartestület által delegált team végzi. Az elbírálásnál előnyt jelent az ipartestületi tagság/pártolói tagság, B kategóriás jogosítvány, először vesz részt Erasmus+ programban, hátrányos elhelyezkedési területről jelentkezik, a disszeminációban megjelölt szerepvállalása.

Jelentkezés a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen.

Jelentkezési határidők:

 1. I. szakasz 2023. augusztus 30.
 2. II. szakasz 2024. március 10.

Várjuk jelentkezésüket, bármilyen jellegű információval szívesen állunk rendelkezésükre.

 

NEA ME BGA

Projekt címe: A Magyar Cukrász Ipartestület működési költségeinek támogatása 2022. évben

Projektazonosító: NEAO-KP-1-2022/7-000299

Támogatási összeg: 600.000 Ft

A Magyar Cukrász Ipartestület feladata a cukrász iparosok, vállalkozók, vállalkozások szakmai és gazdasági érdekvédelméből, érdekképviseletéből, érdekérvényesítéséből származó feladatok ellátása.

A testületünk céljai közt szerepel a cukrász szakemberek továbbképzése, a tradicionális cukrásztermékek elkészítésének technológiájának fenntartása, az új generáció számára ezek megőrzése, valamint a modernkori technológiák elsajátítása. Pályázatunk az Ipartestület működésének költségeinek elszámolására irányult, amely elősegíti folyamatos fejlődésünket és fenntarthatóságunkat. Az Ipartestületünk dinamikusan fejlődik, évről-évre egyre több eredményt tudhat a háta mögött. Annak érdekében, hogy ezt a tendenciát fenntarthassuk, a működési költségeinkre szánt összeget innovációba fektetnénk. Az Ipartestület éves működési költségeinek egyik meghatározó része a közüzemi díjtételek megfizetése. Az áram-, víz-, gáz-, és egyéb rezsi díjak egy állandó, és aránylag jól tervezhető költségtételt jelentenek Testületünknek. Ezen költségek elszámolása a pályázati támogatás segítségével hatalmas segítséget jelentett számunkra. workshopjainkon, programjainkon, éves szinten 200 fő fordul meg, számuk évről évre gyarapodik. Tanműhelyünkben a mestercukrász képzésben résztvevők a legmagasabb színvonalon, a legmodernebb eszközökkel készülhetnek, hogy készségeiket, ismeretüket, jártasságukat kibővítsék. A programjaink, workshopjaink, versenyeink működtetéséhez szükséges adminisztrációs költségek nagy terhet jelentenek éves szinten, ezért a projekt keretein belül ezen költségek egy része elszámolásra került.

A támogatási időszak során a szervezet tevékenységein keresztül hozzávetőlegesen 5000 főt érintett közvetve. Ipartestületünk tagjainak száma jelenleg eléri a 400 vállalkozást országos szinten. Ez a támogatás nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a Magyar Cukrász Ipartestület egyéb forrásait más, társadalmilag és szakmailag fontosabb területekre tudta összpontosítani.

fejlec logo F R

Egészségtudatos sütőipari termékek fejlesztése - és termelés technológiai innováció az F&R Partner Kft.-nél Budaörsön

Az F&R Partner Sütőipari Kereskedelmi Kft. 2018 tavaszán Támogatási kérelmet nyújtott be a 2018-1.1.1-MKI kódszámú, „Mikro- és kisvállalkozások innovációs tevékenységének támogatása” című pályázati felhívásra abból a célból, hogy kifejlessze a NASIZZ reggeliző termékcsalád, mint új egészségtudatos sütőipari termékcsaládot.

A pályázattal több, mint 94,4 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyertek el. A projekt a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból biztosított támogatással valósul meg, összköltsége meghaladja a 132,8 millió forintot.

Az F&R Partner Kft. 2010-ben alakult, 100%-ban magyar tulajdonú cég. A vállalkozás alapötlete olyan termékek gyártása és kereskedelme, melyek iránt folyamatos, biztos kereslet mutatkozik (kezdetben sütőipari termékek kereskedelme, később fő profilként a friss kenyér és pékáru gyártás). A cég elkötelezett a természetes alapanyagok használata és a házias, múlt századbeli receptek iránt, az élelmiszer-biztonságot az IFS szabvány szerinti működés garantálja.

Jelen projektben megvalósuló fejlesztés célja olyan módosított keményítőn alapuló rendszer kifejlesztése, mely minden szempontból megfelel a fogyasztói elvárásoknak, így nem csupán élelmi rostban gazdag tésztatípus kerül kialakításra, de a töltelékek is fontos szerepet játszanak a termék jellegében. A kiválasztott töltelékek esetében is fontos szempont, hogy a kifejlesztésre kerülő termékek teljes egészében az egészségtudatos táplálkozást szolgálják. A NASIZZ termékcsalád kifejlesztése során létre kell hozni a tömeggyártásra alkalmas gyártósort, és meghatározni a technológiai paramétereket, melyeket töltött sütőipari termékek előállítására eddig még nem alkalmaztak.

A kutatás fejlesztési projekt futamideje 24 hónap, a projekt megvalósítás befejezésének tervezett napja: 2021.05.29.

lablec

 

PÁLYÁZATI SZÁM: NTP-E-21-0002

TÁMOGATÁSI ÖSSZEG: 7.000.000,00-Ft

ntp harmas logo

A programunk egy három éve tartó tehetséggondozás újabb mérföldköve, mely a pályakezdő tehetségek fejlesztését szolgálta.

Cél:

A programunk két célra fókuszált:

1/ Az oktató kabinetünkben a hazai tehetségek és a tehetséges határon túli magyar fiatalok a kapcsolatépítésen, személyi és szakmai fejlesztésen túl, lehetőséget kaptak arra, hogy a szinergia hatását megtapasztalva kooperatív szemléletet sajátítsanak el.

2/ A csapatmunka és hasznosulásának bemutatása a Rákóczi János emlékév keretén belül.

Célcsoport:

Pályakezdő, motivált fiatal cukrászok, akik már bizonyítottak, vagyis jelentős eredményt értek el - vagy kiváló jellemzést kaptak az oktatóintézményüktől. Fontos az elkötelezettségük és a szakma iránti tiszteletük.

Tehetségazonosítás

Speciális helyzetben vagyunk, mivel a cukrász szakmában már egy érett korban látható meg a tehetség. Több csatornán történt a tehetségazonosítás:

Munkahelyi javaslat

Ipartestületi tagjaink javasoltak egy látókörükbe került fiatalt, akit szakmai szempontok alapján úgy ítéltek meg, hogy érdemes fejleszteni, mert motivált, szakmáját szerető "ügyes" fiatal.

Szakmai versenyek résztvevői

Számos hazai cukrászversenyen fel-feltűnnek tehetséges fiatalok, akiket kiválasztottunk. A kiválasztás itt az elért eredmény alapján történt, melyet számos egyeztetés követett. Ilyen kiválasztás után több fiatal is bekerült már programunkba.

Az elnyert támogatás összege 7.000.000,00 Ft, melyet az alábbi programokra használtunk fel.

Munkaprogramunk elemei

1. Előadások, szakmai bemutatók

Vaslóczki Orsolya - felkészülési tudnivalók a Magyarország tortája verseny kapcsán

Kovács Sándor - tradicionális sütemények

Lusztigh Mária - tányérdesszert bemutató

Füredi Krisztián - modern gépek a cukrászüzemben

Damniczki Balázs - fagylaltkészítés felsőfokon

Fehér Judit - kreatív cukrászat

Jakabfi Dávid - trendek, technológiák, design

2. Üzemlátogatások

Horváth cukrászda

Hisztéria cukrászda

Damniczki cukrászda

3. Workshopok

Szakmai napokon két alkalommal vettek részt, és mutattak be általuk készített terméket.

A Rákóczi Emlékév kapcsán bemutatót szerveztünk

4. Pszichológiai felkészítés

Fülöp Kata pszichológus vezetésével személyiségfejlesztő, kommunikációs tréningek résztvevői voltak.

5. Külföldi tanulmányút

Olaszországban a D.M.P. oktatóközpontban többnapos tanfolyamon ismerkedtek a toszkán édességek készítésével.

 

A pályázat lehetőséget adott a fiataloknak a Rákóczi János Emlékév munkálataiban való részvételre és egy sajtótájékoztató keretében mutathattuk be tehetséggondozó programunkat is.

A Rákóczi János Emlékév egy nagysikerű workshoppal zárult, melynek helyszíne a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum volt.

A projekt szervezésében az ipartestület részéről Erdélyi Balázs szakmai elnök - munkaprogramok felelőse, Selmeczi László ügyvezető - gazdasági feladatok, dokumentáció, pénzügyi elszámolások, Gábor Sándor mestercukrász az emlékév koordinátora és Vojtek Éva projektfelelős vettek részt.

Hatás:

Egyéni elvárt eredmények:

A projektbe tervezett képzések, tréningek, rendezvényszervezésben való részvétel inspirálólag hat szakmai és személyes fejlődésükre, innovációs készségük tágítására, megtanítja őket a konfliktusok kezelésére, csapatmunkai szerepvállalásra, a toleráns magatartásra.

Mindezen ismeretek elsajátítása mellett egy folyamatos "érzékenyítési" folyamaton is keresztülmennek, hiszen az együttlét ráébreszti őket a közösség motiváló erejére.

Szervezeti hatás:

Az ifjúsági tagozatunk alumni csoporttá válását és fejlesztését szolgálja ez a projekt azzal, hogy a szakma fiataljait egybegyűjtve a tapasztalataik széleskörű gyarapításával és megosztásával, társadalmi felelősségvállalási szemlélettel dolgozzanak szakmájukban.

A projekt hozzájárul az ipartestület stratégiai tervében megfogalmazott célok teljesítéséhez is:

„Az értékmegőrzés mellett példamutató - értékteremtő szerepet is kell vállalnia, képzéseket, új kezdeményezéseket kell támogatni a megújuló minőségi cukrászat érdekében.”

Disszemináció:

Az Ipartestület vállalt feladata volt, hogy a megvalósuló projektjeiről, tevékenységéről tájékoztassa a tagságot és a nagyközönséget.

 • A tájékoztatás egy része vállalt feladatként beépült a projektbe. (Sajtótájékoztató, workshop, szakmai nap, előadások szakiskolákban, kiadvány létrehozása.)
 • A projektről egy összefoglaló film készült.
 • A sweeTEN 3.0 állandó rovatként jelent meg a Mester Cukrász magazinban a projekt ideje alatt.
 • Oklevelet kaptak a résztvevők a program elvégzéséről.

Célunk továbbra is, hogy minél szélesebb körben ismertessük meg az Ipartestület szakmai munkáját, mely felkelti a figyelmet arra, hogy milyen módon lehet a tehetséges fiatalokat motiválni és szakmaszeretetre nevelni.

Vojtek Éva

projektfelelős

20220505 103102 s 20220505 103921 s

20220505 113106 s 20220506 152139 02 s

20220506 152751 s 20220907 145524 s

20220907 153557 s  IMG 6688 s

20220925 112918 s 20221017 113430 s

20220925 112832 s 20221028 132515 s

 IMG 6705 s IMG 6680 s

 

 

LOGO tempuserasmusplusz

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a Tempus Közalapítványnál sikeresen pályázott 2017-ben a » renaissance « Cukrászati trendek Európában című projektjével.

Pályázatszám: 2017-1-HU01-KA102-035744

Projektfelelős: Vojtek Éva

A megnyert támogatási összeg: 185.639 euró

A felhasznált támogatási összeg: 184.049 euró

Tempus Közalapítvány átutalt 148.511,2 euró (80%)

A pályázatunk célja volt a magyar cukrászat területén dolgozók non-formális tudásbővítése.

Kilenc helyszínen, 11 csoportban, 79 résztvevőnek kínáltuk ezt a lehetőséget.

 ntp harmas logo

A Magyar Cukrász Ipartestület idén emlékévvel tiszteleg Rákóczi János munkássága előtt, születésének 125. évfordulóján.

A méltán ismert és elismert szakácsmester készítette el a túrós lepényt, amelyet az 1958-as brüsszeli világkiállításon elért sikere óta Rákóczi túrós lepényként ismerünk és szeretünk.

Rakoczi J

Az emlékév a Nemzeti Tehetség Program támogatásával valósul meg.

A sweeTEN 3.0 elnevezésű programunk jelentős eseménye a 2022. szeptember 25-én, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeummal közösen megrendezésre kerülő egész napos workshop.

Helyszín: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (1036 Budapest, Korona tér 1.)

10:30 MEGNYITÓ (Török Róbert - MKVM, Erdélyi Balázs - Magyar Cukrász Ipartestület)

11:00 ELŐADÁSOK

1/ Müller Ádám a Dombóvári Kulturális Szolgáltató Központ igazgatója

Téma:

Rákóczi János születési helyének bemutatása, részletek a Dőry konzervgyár munkásságáról, Dombóvár város értékmentő munkássága, mely Rákóczi János életútját, kiemelkedő gasztronómiai tevékenységét és eredményeit mutatja be (Értéktár, rendezvények)

2/ Gábor Sándor cukrászmester

Téma:

Rákóczi János hazai és nemzetközi sikereinek bemutatása

15:00 Előadások, bemutatók, workshop

3/  Kovács László Magyar Vendéglátók Ipartestülete elnöke

Téma: Kortörténeti bemutató, Rákóczi János szakácskönyvének, receptjeinek szakmai bemutatása

4/ Rákóczi süteménymustra

Az eredeti ízvilágot tiszteletben tartva, bemutatjuk a kortárs magyar cukrászok kreativitását.

A rendezvényre szeretettel várjuk!

A Magyar Cukrász Ipartestület Elnöksége

sweeTEN logo emet logo szines jpeg

 emmi color cmyk 6  ntp logó 

Pilot program a tehetséges fiatal cukrászok tudásbővítésére

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete pályázati támogatással elindította első továbbképzését.  A projektben való részvételre kerestük azokat a 30 év alatti fiatal cukrászokat, akik legalább egy éve a szakmában dolgoznak, már jelentős eredményeket értek el, és elkötelezettek a szakmai ismereteik további bővítésére. Az Ipartestület eredményeik révén, felkérés útján állította össze az első csoportot.

Kovász logó

Az ifjúsági tagozatunk alumni csoportjának megerősítését és fejlesztését szolgálta ez a projekt azzal, hogy a szakma fiataljait egybegyűjtve a tapasztalataik széleskörű gyarapításával és megosztásával, innovatív és kreatív szemlélettel dolgozzanak szakmájukban. A projektbe szervezett képzések, tréningek, műhelylátogatások inspirálólag hatottak személyiségük fejlődésére, innovációs készségük tágítására, megtanította őket a konfliktusok kezelésére, a szinergia megismerésével képesek lesznek közösen gondolkodni és cselekedni a közösség érdekében.

Mindezen ismeretek elsajátítása mellett egy folyamatos "érzékenyítési" folyamaton is keresztülmentek, hiszen az együttlét, a csoportos munka ráébresztette őket a közösség motiváló erejére.

A projekt hozzájárult az ipartestület stratégiai tervében megfogalmazott célok teljesítéséhez is:

 „Az értékmegőrzés mellett példamutató - értékteremtő szerepet is kell vállalnia, képzéseket, új kezdeményezéseket kell támogatni a megújuló minőségi cukrászat érdekében.”

A programban vállalt min. 10 fős létszámot megemeltük, ezzel is lehetőséget adva több fiatalnak tudásának bővítésére.

KOVASZ oklevelek atadasa small

A munkaprogram a tervezett szerint alakult- kivételt képez a külföldi tanulmányút a COVID járvány miatt.

 Jakabfi_small.jpg

Műhelymunka keretén belül ismerkedhettek meg a kenyérkészítéssel, a grillázsmunkálatokkal, a csokoládédekorációk, tarte-ok világával.  A francia trendeket, az innovatív cukrászatot több gyakorlattal egybekötött prezentáción sajátították el. A hagyományos cukrászat és régi alapanyagok mai felhasználási módjainak felfedezésére is lehetőség volt.

Szabi a PEK muhelymunka small 

Vállalkozói ismeretek keretében ismerkedhetek meg a start-up adta lehetőségekről, ennek elemzése is megtörtént.

Szombathelyen a Mészáros cukrászdában műhelylátogatáson vettek részt, amelyet egy macaron bemutatóval zártak.

Szombathely macaron nap small

Pszichológia tréningeken személyiségfejlesztő, kommunikációs gyakorlatok erősítették az önbecsülésüket.

10 pano

A résztvevők workshopokon szerepeltek - ezek egyike a kiemelkedő NEK süteménymustra, amely több fordulóban zajlott. Saját készítésű süteményeik prezentációja egyben szakmai munkásságuk bemutatása is volt.

NEK

Többen részt vettek a Magyarország Tortája versenyen, amely számos tapasztalattal szolgált a további munkájukban.

Sajtóbemutató keretében tájékoztatták a nagyközönséget az Ipartestületben folyó tehetséggondozó programról, melynek része volt a NEK sütemény verseny sikeres készítményeinek bemutatása.

Vojtek Éva

Projektfelelős

Kovász javított 3

 

Nagy érdeklődés közepette zajlott le 2018.szeptember 23-án, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum közreműködésével szervezett rendezvényünk. A Bethlen Gábor Alap támogatásával létrejött projekt célja volt a Kárpát - medencében élő nemzetiségek süteményeinek bemutatása. Olyan süteményeké, amelyek helyet követeltek a magyar cukrászatok pultjaiban is. Némelyik originális, míg másak egy átalakított, kifinomult formában jelentek meg bemutatásra szánt sütemények sorában.

 A rendezvényünk fővédnöke Csibi Krisztina volt. Megnyitó beszédében örömét fejezte ki, hogy az Ipartestület vállalkozott a Kárpát-medencében elő nemzetiséget süteménykultúrájának a bemutatására.

„ A sokszínűségre jellemző, hogy egyes süteményeket valószínűleg sokan itt kóstolnak először. Külön öröm számomra, hogy Erdélyből és a Felvidékről is megérkeztek a finomságok, hogy megízlelve őket, rég elfeledett ízek, emlékek idéződhetnek fel.

Végigolvasva a receptfüzetet, és látva a pazar süteményválasztékot, csak azt tudom mondani, hogy szerencsés az a szakma, amelyik ilyen múlttal büszkélkedhet.

Kívánom Önöknek, hogy az előadások és finomságok elfogyasztása után gondoljanak arra, hogy a változatos, nehéz történelmünk adott egy jót is nekünk: Ilyen gazdag, színes gasztronómiai kultúrával kevés ország büszkélkedhet.”

LOGO tempus erasmusflag

Erasmus+ 2018-1-HU01-KA102-047044 projekt összefoglalója

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a Tempus Közalapítványnál csökkentett költség és programmódosítással sikeresen pályázott 2018-ben a »FLOW « Cukrászati trendek Európában című projektjével.

2018.november 27-én értesítést kapott az Ipartestület, hogy lehetőségünk van 29.624,00 euró költséghatárig a mobilitási programunkat megvalósítani.

Az Ipartestület újragondolta, hogyan és mit tud megvalósítani a tervezett programból és fedezeti számításokat végzett, majd egy módosított/újraírt pályázatot adott be.

A szerződés aláírására a Tempus Közalapítvány részéről 2018. december 20-án került sor.

DSC04917 s DSC04943 s

DSC05044 s DSC05243 s

DSC05272 s

Pályázatszám: 2018-1-HU01-KA102-047044

Projektfelelős: Vojtek Éva

A megnyert támogatási összeg: 29.624,00 euró

A felhasznált támogatási összeg: 28.607 euró, melyből folyamatban van vis major költség visszaigénylése

Tempus Közalapítvány átutalt 23 699,2 euró (80%)

A pályázatunk célja volt a magyar cukrászat területén dolgozók non-formális tudásbővítése.

Két helyszínen, 14 résztvevőnek kínáltuk ezt a lehetőséget.

 

A projekt kedvezményezettjei:

Cukrászok, szakoktatók, gyakorlati oktatók, a munkahelyi szakmai gyakorlatok koordinátorai, fiatal pályakezdők voltak.

Jelen programunk ahhoz járult hozzá, hogy a résztvevő a külföldi tapasztalatszerzés után

- javítsa a hazai szakoktatási, szakképzési rendszer minőségét és relevanciáját, elősegítve az oktatási szakemberek szakmai fejlődését, valamint az oktatás és a munka világa közötti szorosabb együttműködést,

- a külföldön szerzett továbbképzés igazolása beépüljön a szakmai életútjukba. (Europass, külföldi mesterkurzusok részvételi igazolása)

- alkalmazni tudja a megszerzett innovációt, az új technológiát

- hozzájáruljon személyes szakmai fejlődéshez

Szervezeti elvárt hatás:

- a magyar kézműves cukrászszakma pozicionálása a piacon

- ipartestület társadalmi elismertségének növelése bel- és külföldön egyaránt

- nemzetközi kapcsolatok szélesítése

- szakmai kohéziós erő megerősítése

logo tempus erasmusplusz

 

TISZTELT KOLLÉGÁK, CUKRÁSZMESTEREK, SZAKOKTATÓK!

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete sikeresen pályázott a 2018. évben meghirdetett ERASMUS+ mobilitási programra.

A Pályázatunk címe: » FLOW « Cukrászati trendek Európában

A Pályázat száma: 2018-1-HU01-KA102-047044

A támogatási összeg: 29 624 euró

Résztvevői létszám: 14 fő

A pályázatban olasz és francia helyszíneken lehet a modern cukrászati, vagy regionális trendekkel megismerkedni, szélesítve ezzel a gyakorlati és elméleti tudásunkat.
A mobilitási program költségeit az EU finanszírozza.

A pályázatunk csoportjai különböző időpontokban és intervallumban tartózkodnak külföldön (2019 évben), erről bővebb információt Vojtek Éva ad, elérhetősége:+36-30-912-35-11

 

Ireks kiemelt

 

Parola 

 

Skoda oldalra

 

 

Sanremo oldalra 

 

Bulfoni

 Debic

Gyertyakovács jobbra

 

 Zeelandia

 

 

MasterMartini oldalra

 

Progép oldalra

 

Dawn

 Goodwill

 

König oldalra 

 

Andretti

kEN

 

 

Robotcoupe

 

Assist trend 

 

Martinbraun

Vissza a tetejére