MAGYAR CUKRÁSZ IPARTESTÜLET

Hírek, információk

BP150 Torta Logo              

Budapest 150- a Főváros tortáját keressük

Budapest Főváros Önkormányzata képviseletében a Budapest Brand nZrt. valamint a Magyar Cukrász Ipartestület idén egy különleges tortapályázatot hirdet Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulójára, amelynek célja egy olyan ünnepi tortával tisztelegni Budapest születésnapja előtt, amely alapanyagaiban a múltat, megjelenésében a jelent képviseli.

A pályázat kiírásához szükséges kortörténeti háttéranyagot a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum szakértői biztosították; Pest, Buda és Óbuda 1873. november 17-én létrejött egyesítésének szimbólumaképpen három alapanyagcsoportot alakítottak ki, és a szabályzat értelmében minden csoportból egy alapanyagot kötelezően fel kell használni a pályaművekben.

Az 1. csoport „Pest” alapanyagai a XIX. századi budapesti cukrászdák kínálatában már megtalálható egzotikus hozzávalók közül kerültek ki: csokoládé, gránátalma, ananász, pisztácia, narancs, füge. A 2. csoport „Buda” hozzávalói a Budapesten és környékén termő jellegzetes alapanyagokat tartalmazzák, mint a szőlő, mandula, sárgabarack, mogyoró, gesztenye, dió. Végül a 3. „Óbuda” csoportba kerültek az 1870-1880-as évek jellegzetes ízesítő anyagai, fűszerei: vanília, rózsa, ánizs, ibolya, kávé, citrom. A kötelező elemek mellett az Ipartestület további alapanyagokat is felhasználásra javasol, amik szintén jellemzőek voltak erre a korra, ilyenek az eper, málna, grillázs, nugátok, likőrök, marcipán, író, őszibarack, birsalma, ribizli, cseresznye, vagy a meggy.

EgycsepplogoMCI logó fehér

Az egészségtudatos és korszerű táplálkozás melletti elköteleződés jegyében, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány kezdeményezésére és azzal együttműködésben a Magyar Cukrász Ipartestület ismét meghirdeti a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt.

Az Erős Antónia által létrehozott Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország legjelentősebb, a cukorbetegség megelőzéséért és korai felismeréséért küzdő nonprofit szervezetei közé tartozik.

Hazánkban legalább másfél millió embert érint a diabétesz: számukra nem javasolt a hozzáadott cukorral készült édességek fogyasztása. A program azonban a cukorbetegek mellett azoknak is alternatívát kínál, akik szeretik az édességeket, de fontos nekik, hogy ne cukorral és finomított fehér liszttel készült desszertet válasszanak. A program célja ezen felül a cukrászok egészségtudatos táplálkozás iránti elkötelezettségének erősítése, ennek érdekében új, hozzáadott cukor nélküli receptek és technológiák bevezetése a cukrászatokba.

A verseny nyílt: olyan cukrászdák és vendéglátó tevékenységet folytató vállalkozások is pályázhatnak, melyek nem ipartestületi tagok. A nevezés díjtalan, több tortával is lehet nevezni. A nyertes torta lesz a 2023. évi Magyarország Cukormentes Tortája verseny győztese. A nyertes torta augusztus 20-tól kezdődően országszerte árusítható lesz azokban a cukrászdákban, amelyek csatlakoznak a programhoz, és aláírják az ehhez kapcsolódó megállapodást az alapítvánnyal, valamint az ipartestülettel. Az alapítvány továbbá (mint a projekt ötletgazdája) vállalja, hogy széles körben ismertté teszi a programot, és országos kommunikációval támogatja annak népszerűsítését. Az alapítvány fenntartja a jogot a torta nevének megváltoztatására.

Új, kreatív ötleteket, elsősorban hazai alapanyagokból készülő, az ünneppel összefüggésbe hozható tortákat várunk. A bírálati szempontok között szerepel az ízvilág és a kivitelezés mellett a szénhidrát- és az energiatartalom, valamint az előállítási költség és az alapanyagok kiegyensúlyozott aránya is.

A versenyre csak olyan tortával lehet nevezni, amely megfelel a vonatkozó rendeletben szereplő, hozzáadott cukrot nem tartalmazó kategóriának (ld. 1924/2006/EK rendelet, rövid kivonat a 2. számú mellékletben).

A nevezett torták megfelelését a recept alapján a program dietetikusa bírálja el. A győztes tortát független élelmiszer laboratóriumban vizsgálják be. A rendeleti kategória megnevezése és rövid leírása megjelenik a győztes torta kommunikációjában.

A nevezést a torta zsűrizése előtt elektronikus formában kell elküldeni. A nevezésben szerepelnie kell a cukrászda vagy a vendéglátó egység, és a tortát készítő, ott dolgozó cukrász/cukrászok nevének. A versenyre magánszemélyek nevezését nem fogadjuk.

Nevezési határidő: 2023. április 6.

A teljes és részletes versenykiírás és a nevezési lap a cikk alján letölthető, valamint az Egy Csepp Figyelem Alapítvány honlapján is elérhetőek (www.egycseppfigyelem.hu).

Kérjük, olvassák el figyelmesen, csak a teljes versenykiírásban foglaltak szerint leadott nevezések érvényesek.

Várjuk a kedves kollégák nevezését!

 

MOT logo W

A Magyar Cukrász Ipartestület 2023. évre is meghirdeti a „Magyarország Tortája” versenyt.

A pályázat továbbra is nyitott, az Ipartestület rendes tagjain kívül is nevezhetnek cukrászdák, vendéglátó tevékenységet folytató vállalkozások. Magánszemélyek nevezését nem tudjuk fogadni. Minden versenyző maximum 2 db tortával nevezhet.

A nyertes torta lesz 2023. év Magyarország Tortája. A nyertes receptet az idei évben is csak az Ipartestület tagjai számára biztosítjuk, a meghatározott feltételek szerint, akik a tortát augusztus 20.-tól árusíthatják.

A magyar cukrászat hagyományain alapuló, főként magyar alapanyagokra épülő tortákat várunk. Új, kreatív ötletek mellett, várjuk azokat a specialitásokat is, amik már korábban bizonyítottak a cukrászdákban és megfelelnek az idei versenykiírásnak.

Idei versenyünk újdonsága, hogy az alábbi, nemzeti értékekből és Hungarikumokból összeállított alapanyagkosárból minimum egyet fel kell használni a nevezett tortáknál:

 • újfehértói fürtös meggy,
 • kalocsai fűszerpaprika-őrlemény,
 • tokaji aszú,
 • magyar akácméz,
 • gyógynövények (pl. kamilla, levendula, menta, citromfű, rozmaring, vagy kakukkfű)

A nevezett torták:

- 22-24 cm átmérőjű kerek, illetve egy tortakarikához hasonló méretű (pl.: 20x20 cm-es, vagy 18x25 cm-es) szögletes alakúak lehetnek (a szögletes tortáknál maximum 5 cm-es magasságot ajánlunk)

- hangsúlyosabban, minimum 40%-ban tartalmazzanak felverteket, vagy egyéb tészta rétegeket, hogy jobban képviselje a torta a magyar cukrászati hagyományokat,

- magasságuk dekorációval együtt maximum 8 cm lehet.

Értékelési szempontok: íz, ízek harmóniája: 55 pont, megjelenés, küllem: 15 pont, technológia/praktikum/kreativitás: 10 pont, állag/textúrák/vágási felület: 20 pont.

Az értékeléskor a nevezett torták készítői a zsűri előtt nem ismertek, az első fordulóban anonim a verseny. Az első zsűrizési körből 5 torta jut tovább a döntőbe. A döntő zsűrizésnél az utolsó fordulóba jutott tortákat a zsűrizés helyszínén, az Ipartestület tanműhelyében kell majd elkészíteni.

A nyertes pályázó a Magyar Cukrász Ipartestülettől kupát és oklevelet kap, valamint az eddigi tapasztalatok alapján nagy médiaérdeklődésre (rádió, televízió, online és nyomtatott sajtó) számíthat. A médiafelkérések elfogadása a nyertes versenyző és a szakma különös érdeke, így a nyertes pályázótól elvárt kötelezettség!

A 2020-ban alapított Hagyományőrző Különdíjat idén is szeretnénk odaítélni!

A Zsűri döntése alapján a Hagyományőrző Különdíjat az a pályázó kaphatja meg, aki a magyar cukrászat hagyományait legjobban megjeleníti a nevezett termékében, a felhasznált alapanyagokban és a technológiában. Várjuk a vajkrémmel készített torták nevezését is!

A teljes és részletes versenykiírás és a nevezési lap alább letölthető. Kérjük, olvassák el figyelmesen, csak a teljes versenykiírásban foglaltak szerint leadott nevezések érvényesek.

Nevezései határidő: 2023. március 31.

Várjuk a kedves Kollégák nevezését!

MCI logó fehér

Kedves Tagjaink és Partnereink!

Szeretettel invitáljuk Önöket éves Közgyűlésünkre és kísérőprogramjaira. Nagy örömmel jelentjük be, hogy idén a teljes programot megtartjuk, a Cukrászbállal együtt. Az elmúlt években a pandémia miatt ez a sokak által kedvelt és várt programunk elmaradt, de most ismét felszabadultan és vidáman élvezhetjük egymás társaságát egy kitűnő vacsora és kiváló élőzene kíséretében akár a táncparketten is.

Ne feledjék, tisztújító közgyűlést tartunk, hiszen eltelt négy év, mely során óriási eredményeket értünk el, amire büszkék vagyunk. Szeretnénk ezeket az eredményeket bemutatni Önöknek és megtervezni a következő négy évet, mely reményeink szerint hasonló sikereket tartogat az Ipartestület és ezzel együtt az Önök számára. Nehéz év/évek elé nézünk, csak összefogással tudunk sikereket elérni.

Az Ipartestület 2023. évi tisztújító Közgyűlését és kísérő rendezvényeit 2023. február 19-21. között, a HUNGUEST HOTEL BÁL RESORT **** -ban tartja.

Cím: 8220 Balatonalmádi, Bajcsy-Zsilinszky u. 14.

A Közgyűlés időpontja: 2023. február 20. hétfő, 9:00 óra. A közgyűlést határozatképtelenség esetén 10:00 órára halasztjuk. A Közgyűlés és tisztviselő választás az ebédszünetet követően 14:00 órától folytatódik!

A programokat, valamint a szobafoglalás, illetve az étkezések díjait is tartalmazó grafikus meghívó és a jelentkezési lap a cikk alján letölthető.

Legfontosabb információk:

Szállás díjak:

Prémium egyágyas szoba:   30.000 Ft / éj / szoba + IFA

Prémium kétágyas szoba:    33.800 Ft / éj / szoba + IFA

Junior lakosztály:                  54.080,- Ft / éj / lakosztály 2 fő részére + IFA

Bál lakosztály:                       67.600,- Ft / éj / lakosztály 2 fő részére + IFA

Az IFA mértéke 18 éven felüliek számára 580 Ft/fő/éj.

A szállás díjában benne foglaltatik a bőséges büféreggeli, parkolás, wifi, a wellness központ és szauna világ használata nyitvatartási időben.

A szállás és az igénybe vett szolgáltatások díjának kifizetése önállóan a szállodában történik.

Étkezések díja:

Vasárnapi baráti vacsora és hétfői ebéd: 9.750 Ft / fő

Ünnepi vacsora és CUKRÁSZBÁL: 19.500 Ft / fő

(A részvételi díj tartalmazza a welcome drinket, a büféasztalos gálavacsorát, az éjféli büfét és az élőzenés táncestet.)

Az étkezések díjai italfogyasztást nem tartalmaznak. Az italfogyasztás minden étkezés esetében a részvételi díjon felül, helyben fizetendő.

A mellékelt jelentkezési lapon kérjük naponként külön feltüntetni, hány szobát rendelnek, illetve hány fő kívánja igénybe venni az étkezéseket.

Jelentkezési határidő: 2023. február 10.

A mellékelt jelentkezési lapokat e-mailen (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.) szíveskedjenek visszaküldeni.

A jelentkezést követően a megrendelt étkezésekről számlát küldünk.

Az elmúlt évek hagyományaihoz híven az idei évben is partnereink kiállítása kíséri a Közgyűlést. 2023. február 20-án (hétfőn) 9:00-17:00 óra között nyílik lehetőség a személyes kontaktusra, az ajánlatok megtekintésére.

A Közgyűlés napirendjét a későbbiekben fogjuk Önöknek hírlevélben küldeni.

Örömmel tapasztaljuk, hogy újra erősödik a közösségi érzés tagjaink között, egyre aktívabbak programjainkon és azonosulnak céljainkkal. Kérjük, minél többen jöjjenek el, vegyenek részt közgyűlésünkön, hiszen az eredmények és sikerek közösek, csakúgy, mint a jövőnk, minden Önökért történik.

Várjuk Önöket szeretettel!

eszponz23

PÁLYÁZATI SZÁM: NTP-E-21-0002

TÁMOGATÁSI ÖSSZEG: 7.000.000,00-Ft

ntp harmas logo

A programunk egy három éve tartó tehetséggondozás újabb mérföldköve, mely a pályakezdő tehetségek fejlesztését szolgálta.

Cél:

A programunk két célra fókuszált:

1/ Az oktató kabinetünkben a hazai tehetségek és a tehetséges határon túli magyar fiatalok a kapcsolatépítésen, személyi és szakmai fejlesztésen túl, lehetőséget kaptak arra, hogy a szinergia hatását megtapasztalva kooperatív szemléletet sajátítsanak el.

2/ A csapatmunka és hasznosulásának bemutatása a Rákóczi János emlékév keretén belül.

Célcsoport:

Pályakezdő, motivált fiatal cukrászok, akik már bizonyítottak, vagyis jelentős eredményt értek el - vagy kiváló jellemzést kaptak az oktatóintézményüktől. Fontos az elkötelezettségük és a szakma iránti tiszteletük.

Tehetségazonosítás

Speciális helyzetben vagyunk, mivel a cukrász szakmában már egy érett korban látható meg a tehetség. Több csatornán történt a tehetségazonosítás:

Munkahelyi javaslat

Ipartestületi tagjaink javasoltak egy látókörükbe került fiatalt, akit szakmai szempontok alapján úgy ítéltek meg, hogy érdemes fejleszteni, mert motivált, szakmáját szerető "ügyes" fiatal.

Szakmai versenyek résztvevői

Számos hazai cukrászversenyen fel-feltűnnek tehetséges fiatalok, akiket kiválasztottunk. A kiválasztás itt az elért eredmény alapján történt, melyet számos egyeztetés követett. Ilyen kiválasztás után több fiatal is bekerült már programunkba.

Az elnyert támogatás összege 7.000.000,00 Ft, melyet az alábbi programokra használtunk fel.

Munkaprogramunk elemei

1. Előadások, szakmai bemutatók

Vaslóczki Orsolya - felkészülési tudnivalók a Magyarország tortája verseny kapcsán

Kovács Sándor - tradicionális sütemények

Lusztigh Mária - tányérdesszert bemutató

Füredi Krisztián - modern gépek a cukrászüzemben

Damniczki Balázs - fagylaltkészítés felsőfokon

Fehér Judit - kreatív cukrászat

Jakabfi Dávid - trendek, technológiák, design

2. Üzemlátogatások

Horváth cukrászda

Hisztéria cukrászda

Damniczki cukrászda

3. Workshopok

Szakmai napokon két alkalommal vettek részt, és mutattak be általuk készített terméket.

A Rákóczi Emlékév kapcsán bemutatót szerveztünk

4. Pszichológiai felkészítés

Fülöp Kata pszichológus vezetésével személyiségfejlesztő, kommunikációs tréningek résztvevői voltak.

5. Külföldi tanulmányút

Olaszországban a D.M.P. oktatóközpontban többnapos tanfolyamon ismerkedtek a toszkán édességek készítésével.

 

A pályázat lehetőséget adott a fiataloknak a Rákóczi János Emlékév munkálataiban való részvételre és egy sajtótájékoztató keretében mutathattuk be tehetséggondozó programunkat is.

A Rákóczi János Emlékév egy nagysikerű workshoppal zárult, melynek helyszíne a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum volt.

A projekt szervezésében az ipartestület részéről Erdélyi Balázs szakmai elnök - munkaprogramok felelőse, Selmeczi László ügyvezető - gazdasági feladatok, dokumentáció, pénzügyi elszámolások, Gábor Sándor mestercukrász az emlékév koordinátora és Vojtek Éva projektfelelős vettek részt.

Hatás:

Egyéni elvárt eredmények:

A projektbe tervezett képzések, tréningek, rendezvényszervezésben való részvétel inspirálólag hat szakmai és személyes fejlődésükre, innovációs készségük tágítására, megtanítja őket a konfliktusok kezelésére, csapatmunkai szerepvállalásra, a toleráns magatartásra.

Mindezen ismeretek elsajátítása mellett egy folyamatos "érzékenyítési" folyamaton is keresztülmennek, hiszen az együttlét ráébreszti őket a közösség motiváló erejére.

Szervezeti hatás:

Az ifjúsági tagozatunk alumni csoporttá válását és fejlesztését szolgálja ez a projekt azzal, hogy a szakma fiataljait egybegyűjtve a tapasztalataik széleskörű gyarapításával és megosztásával, társadalmi felelősségvállalási szemlélettel dolgozzanak szakmájukban.

A projekt hozzájárul az ipartestület stratégiai tervében megfogalmazott célok teljesítéséhez is:

„Az értékmegőrzés mellett példamutató - értékteremtő szerepet is kell vállalnia, képzéseket, új kezdeményezéseket kell támogatni a megújuló minőségi cukrászat érdekében.”

Disszemináció:

Az Ipartestület vállalt feladata volt, hogy a megvalósuló projektjeiről, tevékenységéről tájékoztassa a tagságot és a nagyközönséget.

 • A tájékoztatás egy része vállalt feladatként beépült a projektbe. (Sajtótájékoztató, workshop, szakmai nap, előadások szakiskolákban, kiadvány létrehozása.)
 • A projektről egy összefoglaló film készült.
 • A sweeTEN 3.0 állandó rovatként jelent meg a Mester Cukrász magazinban a projekt ideje alatt.
 • Oklevelet kaptak a résztvevők a program elvégzéséről.

Célunk továbbra is, hogy minél szélesebb körben ismertessük meg az Ipartestület szakmai munkáját, mely felkelti a figyelmet arra, hogy milyen módon lehet a tehetséges fiatalokat motiválni és szakmaszeretetre nevelni.

Vojtek Éva

projektfelelős

20220505 103102 s 20220505 103921 s

20220505 113106 s 20220506 152139 02 s

20220506 152751 s 20220907 145524 s

20220907 153557 s  IMG 6688 s

20220925 112918 s 20221017 113430 s

20220925 112832 s 20221028 132515 s

 IMG 6705 s IMG 6680 s

 

 

MENNYEI AJÁNDÉK, DIÓS és MÁKOS – Az Év Bejglije 2022. verseny eredményei

ÉB logo

Sajtóközlemény

A Magyar Cukrász Ipartestület az idén harmadik alkalommal hirdette meg az Év Bejglije versenyt cukrászdák, vendéglátóhelyek és kézműves pékségek számára.

Az Ipartestület népszerű szakmai versenyei – az Év Fagylaltja és a Magyarország Tortája versenyek – mellett ennek a megmérettetésnek az a célja, hogy felhívja a figyelmet a kiváló alapanyagokból készült ünnepi süteményekre, és népszerűsítse a kézműves bejglit az igazi minőséget kereső fogyasztók körében.

A versenyre olyan termékekkel nevezhettek cukrászdák, melyek megfelelnek a Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/16-1 számú előírásában foglaltaknak, hiszen a bejgli a Magyar Élelmiszerkönyvben „védett” termék, melyet szintén az Ipartestület kezdeményezett.

„Hagyományos diós”, „Hagyományos mákos” és „Ínyenc” kategóriában lehetett nevezni a versenyre.

Az Ínyenc kategóriában bármely olyan ízesítésű és töltelékű bejglivel lehetett nevezni, aminek a jellegét meghatározó alapanyaga szerepel az Élelmiszerkönyv irányelvében felsorolt felhasználható anyagok között. Ilyenek pl. a dió és mák mellet a gesztenye, a gyümölcs és gyümölcskészítmények, a kakaó- és csokoládétermékek, fűszerek, citromhéj, mazsola, méz, olajos magvak, tej és tejtermékek. Ebben a kategóriában indulhattak a vegyes töltelékű, különleges bejglik is.

Kategóriánként három fős zsűri értékelte a versenymunkákat. A három kategóriában idén közel 50 bejglit kóstolt és értékelt a neves szaktekintélyekből álló zsűri, akik mellé „műkedvelő” zsűritagok is csatlakoztak.

A zsűri tagjai voltak:

 • Bergmann Gabriella cukrászmester – Bergmann Cukrászda, Balatonfüred
 • Babik Edit – főtitkár, Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány
 • Pass Szilvia - Aranyalma Cukrászda, Székesfehérvár
 • Auguszt József cukrászmester - Auguszt Cukrászda, Budapest, Fény utca
 • Harsányi Levente rádiós, televíziós műsorvezető, és egyben cukrász kolléga
 • Karl Zsolt cukrászmester - Karl Cukrászda, Dunaharaszti
 • Knezsik István, az Autós Nagykoalíció elnöke
 • Szervánszky László cukrászmester – Szent Korona Cukrászda, Soltvadkert
 • Szőke Zoltán cukrászmester – Szőke Cukrászdák, Hódmezővásárhely

Az ínyenc kategóriában több különleges ízkombinációval neveztek a kreatív szakemberek.

Idén is kedvelt volt a marcipán, a pisztácia, a gesztenye, a mogyoró és a mandula, de előfordult a sárgabarack, a málna, a pekándió, a kesudió, a rozmaring, a birsalma, a naspolya, a füge, a cékla, a tonkabab, a szilvapálinka és a búzasör is a felhasznált alapanyagok között.

 Íme a versenyeredmények:

 Hagyományos diós kategóriában:

 • Aranyérmes, az Év Diós Bejglije díj nyertese: Kara József Zoltánné - Erika Cukrászda, Kesztölc
 • Ezüstérmes: Simon Andrea – Desszert Center, Gyomaendrőd
 • Bronzérmes: Szurgent Péter – Szurgent Kézműves Fagylaltozó és Cukrászda, Budapest

Erika Cukrászda s

Hagyományos mákos kategóriában:

 • Aranyérmes, az Év Mákos Bejglije díj nyertese: Novák Ádám és Puskás Róbert – REÖK Kézműves Cukrászda és kávéház, Szeged
 • Ezüstérmes: Képes Gabriella – Képeschoco, Pácin
 • Bronzérmes: Kiss Károlyné – Major Cukrászda, Budapest

REÖK Cukrászda s

 Ínyenc kategóriában:

 • Aranyérmes, az Év Ínyenc Bejglije díj nyertese: MENNYEI AJÁNDÉK - Vadócz Jenő – Promenád Kávéház, Balatongyörök
 • Ezüstérmes: PISZTÁCIÁS Bejgli - Molnár Annamária – Füge Bolt és Kávézó, Budapest
 • Bronzérmes: MÁKOS BIRSALMÁS FEHÉRCSOKIS Bejgli - Képes Gabriella – Képeschoco, Pácin

Promenád Kávéház s

A legmagasabb pontszámot elérő bejglinek járó Auguszt Elemér különdíj nyertese: Vadócz Jenő – Promenád Kávéház, Balatongyörök

Az Év Ínyenc Bejglije, a MENNYEI AJÁNDÉK egy fűszeres, pekándiós-karamellizált almás bejgli, melyben különböző fűszerek, a szerecsendió, a gyömbér, a szegfűbors és a fahéj adja meg a töltelék pikantériáját, a hagyományos pozsonyi tésztába pedig narancshéj is került.

AZ ÉV BEJGLIJE VERSENY KIEMELT TÁMOGATÓJA:                  SKODA Landscape sRGB 300mm L small

 AZ ÉV BEJGLIJE VERSENY TÁMOGATÓJA:                             TIM logo

Sajtókapcsolat:

Erdélyi Balázs Tel.: +36 30 549 4000   e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Selmeczi László Tel.: +36 70 977 0050 e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

ÉB logo

A Magyar Cukrász Ipartestület 2022-ben is meghirdeti az „Év Bejglije” versenyt, immáron harmadszor!

AZ ÉV BEJGLIJE VERSENY KIEMELT TÁMOGATÓJA:  SKODA Landscape sRGB 300mm L small

AZ ÉV BEJGLIJE VERSENY TÁMOGATÓJA:               TIM logo

A verseny célja a kézműves bejgli népszerűsítése, hogy a verseny publicitása révén a fogyasztók megismerjék és megkedveljék az igazán kiváló minőségű ünnepi süteményeket.

A nyertesek ünnepélyes díjátadását sajtótájékoztató keretében tartjuk.

A versenyre kizárólag cukrászdák/kávéházak/éttermek/kézműves pékségek nevezhetnek, magánszemélyek nevezését nem tudjuk fogadni.

A nevezett termékeknek meg kell felelniük a Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/16-1 számú előírás bejglire vonatkozó részében foglaltaknak.

A versenyre három kategóriában lehet nevezni.

Verseny kategóriák:

 1. kategória: „Hagyományos diós bejgli”

Ebben a kategóriában olyan bejglikkel lehet nevezni, melyek töltelékének domináns összetevője a dió.

A töltelék mennyisége a késztermékben legalább 40% (m/m), a töltelék jellegét meghatározó anyag mennyisége a töltelékben legalább 40% (m/m).  A nevezett termékeknek meg kell felelniük a Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/16-1 számú előírásában foglaltaknak.

Cukrászdánként egy bejgli nevezhető a kategóriában. 

 1. kategória: „Hagyományos mákos bejgli”

Ebben a kategóriában olyan bejglikkel lehet nevezni, melyek töltelékének domináns összetevője a mák. A töltelék mennyisége a késztermékben legalább 40% (m/m), a töltelék jellegét meghatározó anyag mennyisége a töltelékben legalább 40% (m/m).  A nevezett termékeknek meg kell felelniük a Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/16-1 számú előírásában foglaltaknak. 

Cukrászdánként egy bejgli nevezhető a kategóriában.

 1. kategória: „Ínyenc bejgli”

Ebben a kategóriában bármely olyan ízesítésű és töltelékű bejglivel lehet nevezni, aminek a jellegét meghatározó alapanyaga szerepel a Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/16-1 számú előírásában a felhasználható anyagok között. (pl. dió, mák, gesztenye, gyümölcs és gyümölcskészítmények, kakaó- és csokoládétermékek, fűszerek, citromhéj, mazsola, méz, olajos magvak, tej és tejtermékek).

Ebbe a kategóriába tartoznak a vegyes töltelékű (pl. meggyes-mákos, diós-szilvás stb.) bejglik is.

A töltelék mennyisége a késztermékben legalább 40% (m/m), a töltelék jellegét meghatározó anyag mennyisége a töltelékben legalább 40% (m/m). A nevezett termékeknek meg kell felelniük a Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/16-1 számú előírásában foglaltaknak.

Cukrászdánként maximum kettő bejgli nevezhető a kategóriában.

A versenyen való részvétel és szabályok:

 • A nevezett termékek minden kategóriában egységesen 500 g tömegűek lehetnek.
  (+/- 3% tűréshatárral)
 • A nevezéskor a nevezési laphoz mellékelni szükséges az elkészítendő termék pontos receptjét, technológiai leírását. Minden nevezett termékhez a pontos receptet kell leadni! A recepteket a zsűri az értékelés előtt ellenőrzi, a kiírásnak nem megfelelő termékeket nem értékeli!
 • Recept nélkül a nevezés érvénytelen, a recepteket a zsűrizés helyszínén megadni már nem lehet!
 • A díjazott termékek készítői tudomásul veszik, hogy a termék receptjét az Ipartestület jogosult tagjai számára átadni.
 • A díjazott termékek receptjét az Ipartestület a Mester Cukrász magazinban megjelentetheti.

Nevezési díj:             

A nevezési díj ipartestületi tagoknak minden kategóriában: 8.000 Ft+ÁFA/termék (bruttó 10.160 Ft/termék).

A nevezési díj nem ipartestületi tagoknak minden kategóriában: 15.000 Ft+ÁFA/termék (bruttó 19.050 Ft/termék).

A nevezések beérkezési határideje: 2022. november 15.

 • A nevezésekkel egy időben kérjük a nevezési díjak befizetését banki átutalással a Mestercukrász Kft. részére a következő bankszámlaszámra: K&H Bank 10402166-50526785-84821001. A nevezési díjról a Mestercukrász Kft. számlát állít ki.
 • A nevezési díj befizetésének hiányában a nevezés érvénytelen.

Nevezni a kitöltött és aláírt nevezési lap következő e-mail címre történő elküldésével lehet: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A nevezési lap alább letölthető.

Minden versenyző a beérkezett nevezési lapok alapján e-mailen visszaigazolást kap.

Zsűrizés:

 • A zsűrizés, majd az ünnepélyes díjátadás és sajtótájékoztató időpontja: 2022. november 22., kedd
 • A zsűrizéshez minden nevezett termékből 2 db 500 g tömegű bejglit kell elhozni, olyan jelzés nélküli csomagolásban, mely nem alkalmas a készítő azonosítására.
 • A verseny egy körös és anonim. A zsűrizés során a termékeken csak a kiadott rajtszám, illetve a termék megnevezése szerepel. A készítője a zsűri számára az eredményhirdetésig nem ismert.
 • A termékeket kategóriánként 3 fős zsűri fogja értékelni.

A zsűrizésről bővebb, részletesebb információt a nevezés után küldünk a versenyzőknek.

Figyelem!

 • A díjazott termékeket a díjnyertes cukrászdákban a zsűri, vagy az általuk delegált szakmai testület előre nem egyeztetett időpontban ellenőrizni fogja!

Díjazás:

 • Díjazás: mindhárom kategóriában 1 db aranyérem, 1 db ezüstérem, 1 db bronzérem, oklevelek, felajánlások esetén különdíjak.
 • Az aranyérmes termékek nyerik el az Év Diós Bejglije, Év Mákos Bejglije és az Év Ínyenc Bejglije címet.
 • A legmagasabb összpontszámot elérő bejgli elnyeri az Auguszt Elemér különdíjat.

Kérdéseikkel keressenek minket honlapunkon megtalálható elérhetőségeinken: https://www.cukraszat.net/magunkrol/kapcsolat

Minden kedves Kolléga nevezését szeretettel várjuk! 

Az Ipartestület elnöksége

    

MCI logó fehér

Kedves Tagjaink!

Tisztelettel meghívjuk Önöket a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai napjára, mely a szervezetünk évente két alkalommal megrendezett, hagyományos szakmai fóruma.

Helyszín: ANDRETTI KÁVÉZÓ 1047 Budapest, Váci út 13.

Időpont: 2022. október 17. (hétfő)

Érkezés, vendégvárás: 9:30

A szakmai nap programja:

10:00-10:30         Az Auguszt bejgli titkai – Auguszt József bejgli bemutatója - kóstolás

10:30-11:00         Hogyan készítsünk díjnyertes bejglit? – Karl Zsolt cukrászmester bejgli bemutatója - kóstolás

11:00-11:30        Olasz tanulmányút disszeminációs bemutatója – sütemény bemutató és kóstolás

11:40-12:40        Hivatalos Kiemelt Támogatónk, az IREKS-STAMAG KFT bemutatója

 • Jogszabályi aktualitások, benne:  NETA, bejglivel kapcsolatos előírások, alapanyagok. IREKS szaktanácsadás és együttműködés.

12:45-13:15        Hivatalos Informatikai Partnerünk, a Parola Kft. bemutatja:

 • A kötelező rossz emészthető formában. Az NTAK, a NETA, az Áremelés és a nyomonkövetés, játékos módon bemutatva.
 • Vajon tényleg könnyebb az informatikával?

13:15-14:15        Ebédszünet – minden kedves résztvevőt finom pizzával, kávéval, üdítővel kínálunk Ezüst Fokozatú szponzorunk, az Andretti Üzletház és jóvoltából

14:15-15:00        Fórum – Közös beszélgetés aktuális témákról

A részvétel tagjaink számára díjtalan, de regisztráció köteles.

Kérjük, 2022. október 12-ig regisztrálják részvételi szándékukat a résztvevők létszámának megadásával a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen.

Várjuk Önöket szeretettel!

kozgyules22

Kedves Tagjaink és Partnereink!

Szeretettel invitáljuk Önöket éves Közgyűlésünkre.

A pandémia az idei évben is meghiúsította Közgyűlésünk szokásos februári időpontban történő megtartását, ezért azt az Elnökség 2022. októberére halasztotta.

Töltsünk el együtt újra egy teljes napot!

Közgyűlésünk előtt, a délelőtt folyamán szakmai kiállítást és bemutatót tartunk, majd izgalmas és mindenkit foglalkoztató szakmai előadások, „kerekasztal” beszélgetések lesznek. Egy közös ebéd után megtartjuk az éves Közgyűlésünket.

Beszámolunk az eltelt évről, hiszen 2021-ben és 2022. eddig eltelt időszakában is rengeteg programot tudtunk megvalósítani, továbbfejlesztettük székházunkat és tanműhelyünket. Jelentős eredményeket értünk el, melyekre büszkék vagyunk. Szeretnénk ezeket az eredményeket bemutatni Önöknek és együtt megtervezni az elkövetkező időszakot, mely rengeteg kihívást, de reményeink szerint újabb sikereket is tartogat az Ipartestület és ezzel együtt az Önök számára.

Az Ipartestület 2022. évi rendes Közgyűlését és kísérő rendezvényeit 2022. október 4-én tartja a kecskeméti Four Points by Sheraton Kecskemét Hotel & Konferenciaközpontban.

Cím: 6000 Kecskemét, Izsáki út 6.

A Közgyűlés időpontja: 2022. október 4. kedd, 13:00 óra.

A közgyűlést határozatképtelenség esetén 14:00 órára halasztjuk.

Jelentkezési határidő: 2022. szeptember 26.

Az egy napos programon szponzoraink és partnereink kiállítása mellett a nap délelőttjén tájékoztató előadásokat tartunk aktuális témákban, mint például az NTAK adatszolgáltatás részletei, mely januártól válik esedékessé, valamint a 2022 júliusától életbe lépett NETA törvény módosítása, mely véleményünk és javaslatunk szerint több ponton módosítást igényelne.

 ntp harmas logo

A Magyar Cukrász Ipartestület idén emlékévvel tiszteleg Rákóczi János munkássága előtt, születésének 125. évfordulóján.

A méltán ismert és elismert szakácsmester készítette el a túrós lepényt, amelyet az 1958-as brüsszeli világkiállításon elért sikere óta Rákóczi túrós lepényként ismerünk és szeretünk.

Rakoczi J

Az emlékév a Nemzeti Tehetség Program támogatásával valósul meg.

A sweeTEN 3.0 elnevezésű programunk jelentős eseménye a 2022. szeptember 25-én, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeummal közösen megrendezésre kerülő egész napos workshop.

Helyszín: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (1036 Budapest, Korona tér 1.)

10:30 MEGNYITÓ (Török Róbert - MKVM, Erdélyi Balázs - Magyar Cukrász Ipartestület)

11:00 ELŐADÁSOK

1/ Müller Ádám a Dombóvári Kulturális Szolgáltató Központ igazgatója

Téma:

Rákóczi János születési helyének bemutatása, részletek a Dőry konzervgyár munkásságáról, Dombóvár város értékmentő munkássága, mely Rákóczi János életútját, kiemelkedő gasztronómiai tevékenységét és eredményeit mutatja be (Értéktár, rendezvények)

2/ Gábor Sándor cukrászmester

Téma:

Rákóczi János hazai és nemzetközi sikereinek bemutatása

15:00 Előadások, bemutatók, workshop

3/  Kovács László Magyar Vendéglátók Ipartestülete elnöke

Téma: Kortörténeti bemutató, Rákóczi János szakácskönyvének, receptjeinek szakmai bemutatása

4/ Rákóczi süteménymustra

Az eredeti ízvilágot tiszteletben tartva, bemutatjuk a kortárs magyar cukrászok kreativitását.

A rendezvényre szeretettel várjuk!

A Magyar Cukrász Ipartestület Elnöksége

Kedves Érdeklődők!

Magyarország Tortáját és a Magyarország Cukormentes Tortája verseny győztesét 2022. augusztus 19-től vásárolhatják meg Budapesten a Magyar Ízek Utcája rendezvény keretében a Várkert Bazár épületében (1013 Budapest, Ybl Miklós tér 2-6.), valamint az alább letölthető listákban szereplő több mint 400 cukrászdában országszerte.

A listák augusztus 18-ig várhatóan még bővülnek.

Felhívjuk figyelmüket, hogy a listákon szereplő cukrászdák augusztus 19-21. között készítik a tortákat bizonyosan, ezt követően érdeklődjenek a cukrászdákban, hogy kapható-e a torta.

MOT 2022 parlamenti vetítés kisebb képarány Nagyi kedvence logos 1

Fogadják és kóstolják szeretettel az ünnepi tortákat!

 

Ireks kiemelt

 

Parola 

 

Skoda oldalra

 

 

Sanremo oldalra 

 

Bulfoni

 Debic

Gyertyakovács jobbra

 

 Zeelandia

 

 

MasterMartini oldalra

 

Progép oldalra

 

Dawn

 Goodwill

 

König oldalra 

 

Andretti

 

Signal jobbra

kEN

 

 

Robotcoupe

 

Martinbraun

Vissza a tetejére