MAGYAR CUKRÁSZ IPARTESTÜLET

Hírek, információk

Kedves Érdeklődők!

Magyarország Tortáját és a Magyarország Cukormentes Tortája verseny győztesét 2023. augusztus 19-től vásárolhatják meg Budapesten a Magyar Ízek Utcája rendezvény keretében a Várkert Bazár épületében (1013 Budapest, Ybl Miklós tér 2-6.), valamint az alább letölthető listákban szereplő több mint 400 cukrászdában országszerte.

A listák augusztus 18-ig még bővülhetnek.

Felhívjuk figyelmüket, hogy a listákon szereplő cukrászdák augusztus 19-20.-án készítik a tortákat bizonyosan, ezt követően érdeklődjenek a cukrászdákban, hogy kapható-e a torta.

Spicces füge 6 teljes feliratos kikelet5 s

Fogadják és kóstolják szeretettel az ünnepi tortákat!

HU Az Európai Unió támogatásával PANTONE LOGO tempus

Tisztelt Kollégák, Cukrászmesterek, Szakoktatók!

A Magyar Cukrász Ipartestület sikeresen pályázott a 2022. évben meghirdetett ERASMUS+ mobilitási programra.

A Pályázatunk címe: »TUTTI FRUTTI« avagy európai cukrászati trendek a  fenntarthatóság jegyében

A mobilitási program költségeit az EU finanszírozza.

A pályázatunk csoportjai különböző időpontokban és intervallumban tartózkodnak külföldön (2023 - 2024 évben), erről bővebb információt Vojtek Éva ad, elérhetősége: +36-30-912-35-11

A gyakorlati helyszínek:

 • Olaszország - Hotel Bacco - Amalfi és vidéke - modern és a régióra jellemző sütemények harmonikus találkozását ismerhetjük meg (üzem és szakiskolai látogatások)
 • Franciaország - Zanin, Matyasy Patisserie - a francia minőség és elegancia egy Relais desserts tag szubjektív nézőpontján keresztül (műhelymunka, üzemlátogatások)
 • Olaszország - D.M.P. - A toszkán gasztronómia a livieto madre tükrében (tanfolyam, üzem és szakiskolai látogatások)
 • Olaszország - Bassano del Grappa - Lucca Cantarin (tanfolyam, üzemlátogatások)
 • Franciaország - Bar-Le-Doc, CFA – (a francia szakoktatás megismerése, üzemlátogatások)

A mobilitási program jelentkezéséhez kérünk:

1/ motivációs levél - hány éve dolgozik a szakmában, van-e nemzetközi kitekintése, miért jelentkezik az útra, hol tudja hasznosítani a megszerzett ismereteket, stb.

2/ Önéletrajz beküldése. Segítségül kérésre küldünk egy europass mintadokumentumot

3/ európai utasbiztosítás – nyilatkozat (rendelkezem olyan banki szolgáltatással, mely az utazási biztosítást tartalmazza vagy kijelentem, hogy az utazás idejére az utasbiztosítást megkötöm.)

A jelentkezők kiválasztását az Ipartestület által delegált team végzi. Az elbírálásnál előnyt jelent az ipartestületi tagság/pártolói tagság, B kategóriás jogosítvány, először vesz részt Erasmus+ programban, hátrányos elhelyezkedési területről jelentkezik, a disszeminációban megjelölt szerepvállalása.

Jelentkezés a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen.

Jelentkezési határidők:

 1. I. szakasz 2023. augusztus 30.
 2. II. szakasz 2024. március 10.

Várjuk jelentkezésüket, bármilyen jellegű információval szívesen állunk rendelkezésükre.

 

Lakatos Pál szigetszentmiklósi cukrászmester kreációja, a „SPICCES FÜGE RESPEKTUS” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Lawal-Papp Zsófia makói cukrász nyerte a „Kikelet” fantázianevű alkotással.

A Magyar Cukrász Ipartestület tizenhetedik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt az augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére.

Olyan kedvelt magyar ízekkel, gyümölcsökkel készült tortákat vár minden évben az Ipartestület a versenybe, melyek szigorúan csak kiváló minőségű, természetes és egészséges alapanyagokat tartalmaznak.

Idén a versenykiírásban újdonságként az is szerepelt, hogy egy Hungarikumokból és nemzeti értékekből összeállított alapanyagkosárból - újfehértói fürtös meggy, kalocsai fűszerpaprika-őrlemény, tokaji aszú, magyar akácméz, magyar gyógynövények - minimum egyet fel kellett használni a nevezett tortáknál. Továbbra is elvárás volt, hogy a versenymunkák hangsúlyosabban, minimum 40%-ban tartalmazzanak felverteket, vagy egyéb tészta rétegeket annak érdekében, hogy a magyar cukrászat tradíciói újra megjelenjenek a benevezett tortákban. Három körös zsűrizési folyamatban születik meg a győztes minden évben. Az első fordulóban anonim módon kóstolnak a zsűritagok, majd a második zsűrizési körben újra kóstolják a döntős tortákat és szakmai javaslatokat tesznek azok tökéletesítésére. A döntőben a versenyzőknek a zsűri jelenlétében, élőben kell elkészíteniük a tortákat az Ipartestület tanműhelyében, ekkor már a zsűri az elkészítés folyamatát is pontozza, majd az elkészült tortákat is újra értékeli.

A kötelező alapanyagkosárból legtöbben a tokaji aszút és a magyar akácmézet választották, de több versenymunkában megjelent a kalocsai fűszerpaprika, a levendula és a rozmaring is. Érdekesség, hogy az idén népszerű ribizli, mandula, málna és meggy mellett olyan alapanyagokat is használtak a nevezők, mint a kukorica, hajdina, paradicsom, sütőtök, vagy akár a tejbegríz.

A győztesnek, Lakatos Pálnak (Levendula és Kert Cukrászda, Szigetszentmiklós) a SPICCES FÜGE RESPEKTUS ötletének megszületéséhez egy balatoni nyaralás során kóstolt füge fagylalt adta az ihletet, melyhez a karamell és a tokaji aszú párosítása izgalmasnak ígérkezett.

A torta egy mandulalisztes vajas joconde felvertből, lágy sóskaramellás mousse krémből és diós-karamellás ropogósból épül fel, mely kakaóbab töretet is tartalmaz. A tokaji aszús, meggyes fügezselé és az akácmézes tejcsokoládé tükörzselé teszik igazán különlegessé ezt az ízvilágot, melyet az akácmézes fehércsokis ganache és a diós sablé korong koronáz meg. A torta nevében a „spicces” jelző a fügezselé bortartalmára utal, míg a „respektus” az alkotó tisztelgése tanítói és mentorai előtt. A tortát gyermekek is nyugodtan fogyaszthatják, mivel a készítés technológiája során az alkohol nem marad a süteményben.

Spicces füge 6 teljes feliratos  Spicces füge 1 s

Spicces füge 4 s Spicces füge 5 s

WEB NZ82629 kicsi WEB NZ82292 kicsi

WEB NZ82292 kicsi WEB NZ82451 kicsi

A második helyezett a Füredi Krisztián (Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső) által készített „Betyáros málna” lett, míg a harmadik helyen a „Merengő”, Szabóné Tarján Barbara (Nonna Desszertbár, Szada) alkotása végzett.

A Villamosterv Kft. felajánlásából Magyarország Tortája verseny győztesének különdíja idén is egy a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. által készített, kézzel rajzolt és festett, nagy értékű, egyedi torta tál. A második helyezett egy értékes szakmai workshopon vehet részt az Ipartestület oktatókabinetjében, a harmadik helyezett szintén egy szakmai továbbképzési lehetőség kap a Csokoládé Akadémia felajánlásaként.

A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Ipartestülettel együtt hirdeti meg, párhuzamosan a Magyarország Tortája versennyel.

Az idei győztes Lawal-Papp Zsófia a makói Papp Cukrászda cukrásza lett „Kikelet” elnevezésű édességével. A győztes cukrász frissítő harmóniára törekedett a kreáció megalkotásakor. A tortát egy csepp fekete tea köré álmodta meg, áfonyával és egy leheletnyi levendulával alakította ki a tökéletes összhangot, melyet a vaníliás fehércsokoládé mousse és a gabonaliszt nélkül készült mandulás, citromos piskóta tesz teljessé. A „Kikelet” íz és színvilága a tavaszi jókedvet, a természet újjáéledését idézi fel, mely a díszítésnél is megjelenik.

Egy szelet torta energiatartalma 236,8 kcal, míg szénhidrát értéke 11,8 g, vagyis a cukorbetegek számára is jó választás lehet, de mindenkinek ajánljuk, aki kerüli a cukor és a fehér liszt fogyasztását.

Augusztus 19-től lehet megkóstolni a tortákat, a Magyar Ízek Utcájában a Várkert Bazárban, és országszerte több száz cukrászdában.

Az árusító cukrászdák listáját augusztus 17-től megtalálják a www.cukraszat.net oldalon, a lista várhatóan augusztus 19-ig napról napra bővülni fog. A torták minőségének védelme érdekében az idei évben is csak az év végétől lesznek nyilvánosak a receptek, addig csak az Ipartestület tagjai készíthetik.

Fogadják és kóstolják szeretettel a nyertes finomságokat, melyekkel a cukrász szakma tiszteleg hazánk nemzeti ünnepe előtt.

Sajtókapcsolat:

KenMedia:        Koltay Tamás Tel.: +36 30 385 4234 e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Ipartestület:      Erdélyi Balázs Tel.: +36 30 549 4000 e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

                         Selmeczi László Tel.: +36 70 977 0050 e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Lawal-Papp Zsófia makói cukrász hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendez meg. A „Kikelet” torta győzelmét Budapesten, az Országház Vadásztermében tartott sajtótájékoztatón hirdették ki, ahol az augusztus 20-i programok mellett bejelentették a Magyarország Tortáját, amely Lakatos Pál szigetszentmiklósi cukrászmester kreációja, a „Spicces füge respektus” lett. A győztes tortákat augusztus 19-től lehet megkóstolni, mikortól az ország számos cukrászdájában és Budapesten, a Magyar Ízek Utcáján is árusítják.

A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt 12. alkalommal rendezte meg az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Ipartestület. A cukrászok elsősorban a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által jóváhagyott alapanyaglistát használták fel tortáik elkészítéséhez. 

Az idei versenyt Lawal-Papp Zsófia a makói Papp Cukrászda cukrásza nyerte meg „Kikelet” elnevezésű édességével. A győztes cukrász frissítő harmóniára törekedett a kreáció megalkotásakor. A tortát egy csepp fekete tea köré álmodta meg, áfonyával és egy leheletnyi levendulával alakította ki a tökéletes összhangot, melyet a vaníliás fehércsokoládé mousse és a gabonaliszt nélkül készült mandulás, citromos piskóta tesz teljessé. A „Kikelet” íz és színvilága a tavaszi jókedvet, a természet újjáéledését idézi fel, mely a díszítésnél is megjelenik.

kikelet5 s kikelet3 s

Egy szelet „Kikelet” energiatartalma 236,8 kcal, míg szénhidrát értéke 11,8 g vagyis a cukorbetegek számára is jó választás lehet, de mindenkinek ajánljuk, aki ügyel arra, milyen összetevőkből áll, amit elfogyaszt. A torta laboratóriumi elemzéseit az Eurofins Analytical Services vizsgálólaboratórium végezte.

A nyertes az Egy Csepp Figyelem Alapítvány főtámogatója, a Dcont® vércukormérőket fejlesztő és gyártó 77 Elektronika Kft. fődíját, egy Zsolnay porcelán vázát vehetett át az Országházban.

A verseny második helyezettje Novák Ádám és Csonka László a szegedi Reök Kézműves Cukrászda cukrászainak alkotása, a „Tökmag málna” lett, a harmadik díjat Raffer Gabriella, a salgótarjáni G&D Kézműves Cukrászda cukrásza érdemelte ki a „Randevú” torta megalkotásáért.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája Versenyét 2012-ben indította el azzal a céllal, hogy felhívja a cukrászok figyelmét a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthető, hozzáadott cukrot nem tartalmazó sütemények iránti növekvő igényre. A program Magyarország Kormánya támogatásával valósul meg.

Idén a szigetszentmiklósi Levendula és Kert Cukrászda cukrásza, Lakatos Pál kreációja, a „Spicces füge respektus” fantázianevű torta viselheti a Magyarország Tortája címet. A torta egy mandulalisztes vajas joconde felvertből, lágy sóskaramellás mousse krémből és diós-karamellás ropogósból épül fel, mely kakaóbab töretet is tartalmaz. A tokaji aszús, meggyes fügezselé és az akácmézes tejcsokoládé tükörzselé teszik igazán különlegessé ezt az ízvilágot, melyet az akácmézes fehércsokis ganache és a diós sablé korong koronáz meg. A torta nevében a „spicces” jelző a fügezselé bortartalmára utal, míg a „respektus” az alkotó tisztelgése tanítói és mentorai előtt.

Magyarország Tortáit augusztus 19-től lehet megkóstolni a Magyar Ízek Utcájában, a Várkert Bazárban, és országszerte több száz cukrászdában. További információ, és augusztus 17-től a tortákat árusító cukrászdák listája elérhető a www.cukraszat.net weboldalakon. a cukormentes országtortát készítő cukrászdák listája felkerül még a www.magyarorszagcukormentestortaja.hu honlapra is.

Sajtókapcsolatok: Tamás Dorka – Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. - 30 474 5592
Kommunikáció: Gémes Renáta –
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. – 30 249 6288

 

Kedves Tagjaink!

Háromfordulós zsűrizési körben idén is kiválasztottuk Magyarország Tortáját, valamint az Egy Csepp Figyelem Alapítvánnyal együttműködve a „Magyarország Cukormentes Tortája” verseny győztesét.

A torták hivatalos sajtótájékoztatója várhatóan 2023. augusztus 1-én lesz. Eddig az időpontig a nyertes tortákat nem hozhatjuk nyilvánosságra.

A torták 2023. augusztus 19-től lesznek árusíthatók. A recepteket kizárólag tagjainknak adjuk ki, a jelen tájékoztatóban leírt módon. A receptek csak az év végétől lesznek nyilvánosak.

Annak érdekében, hogy tagjaink megfelelően fel tudjanak készülni a torták elkészítésére, a mai naptól a recepteket, technológiát jelszóval védve feltettük honlapunkra (www.cukraszat.net), a Magyarország Tortája/2023/Magyarország Tortája 2023, a Magyarország Tortája/2023/Magyarország Cukormentes Tortája 2023 menüpontok alá.

Ahhoz, hogy megkapják a megtekintéshez és letöltéshez szükséges jelszót, az alább letölthető nyilatkozato(ka)t kitöltve és aláírva küldjék vissza számunkra, szkennelve, e-mailen. 

A nyilatkozat(ok) kézhezvétele után az egyéni felhasználónevet és jelszót/jelszavakat e-mailen fogjuk Önöknek elküldeni, melyek segítségével jelentkezzenek be a honlapunkon a jobb oldalon található „Bejelentkezés” ablakban. Ezután már hozzáférhetnek a recepthez.

A torták alapanyagairól ajánlatot kértünk partnereinktől, a beérkezett ajánlatokat szintén ezekben a menüpontokban tekinthetik meg bejelentkezés után.

A Magyarország Tortája, a Magyarország Cukormentes Tortája torta receptjeihez külön nyilatkozatok tartoznak.


Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a receptekhez hozzáférési jogosultságot csak azon tagjainknak adunk, akiknek a kiszámlázott tagdíja rendezve van.

A torták elkészítéséhez technológiai segítséget kaphatnak a menüpontok alá a későbbiekben felkerülő videókból, és a fázisfotókból. SEM A VIDEÓK, SEM A FOTÓK NEM HOZHATÓK NYILVÁNOSSÁGRA, NEM ADHATÓK ÁT MÁSNAK, NEM OSZTHATÓK MEG SEMMILYEN FELÜLETEN!

Augusztus 7-én hétfőn bemutató sütést fogunk tartani székházunkban mindkét torta elkészítéséről.

A nyilatkozatokban jelezzék, hogy hány darab tortatáblát igényelnek a Magyarország Tortájához, illetve Magyarország Cukormentes Tortájához. Üzlethelyiségenként maximum 2 db-ot, viszonteladónként maximum 1 db-ot tudunk díjtalanul biztosítani, az ezen felüli táblákat bekerülési költségen kiszámlázzuk.

A nyilatkozato(ka)t visszaküldő cukrászdákat úgy vesszük, hogy jelentkeztek az adott torta készítésére és árusítására augusztus 19-től. Amennyiben a receptek ismeretében mégis úgy döntenek, hogy nem készítik a tortá(ka)t, kérjük, jelezzék azt a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen 2023. augusztus 8-ig.

Azon tagjainknak, akik visszaküldik a nyilatkozato(ka)t, és nem jeleznek vissza, augusztus 9. után postai úton elküldjük a tortákhoz tartozó süteményes táblákat.

A Magyarország Tortájáról és Magyarország Cukormentes Tortájáról a kinyomtatható hivatalos plakátok bejelentkezést követően szintén honlapunkról, a fentebb leírt menüpontokban érhetők majd el.

A plakátokat kérjük, hogy helyezzék ki cukrászdájukban.

Kérjük szíves megértésüket, ezek az intézkedések az ÖNÖK ÉRDEKÉBEN történnek, azért, hogy a torták minőségét megóvjuk, és az elkövetkező években is a vásárlók, és ezáltal a cukrászdák kedvenc termékei közé tartozzanak. Ez mindannyiunk közös érdeke!

A résztvevő cukrászdák listája (amennyiben időben jelentkeznek), felkerül az Ipartestület honlapjára, valamint a cukormentes tortát készítő cukrászdák listája felkerül még a www.magyarorszagcukormentestortaja.hu weboldalra is.

Kérjük, hogy a recepteket saját érdekükben NE ADJÁK ÁT MÁSNAK, VALAMINT A HIVATALOS SAJTÓTÁJÉKOZTATÓIG NE NYILATKOZZANAK SENKINEK MÉG A TORTÁK NEVÉRŐL SEM!

Kérjük, hogy időben küldjék vissza a nyilatkozatokat, hogy a receptekhez hozzáférjenek, mert lesznek olyan napok a nyár folyamán, amikor az ipartestületi iroda szabadság miatt zárva tart.
Ezeken a napokon és a hétvégéken nem tudunk Önöknek felhasználónevet és jelszót küldeni.

A nyilatkozatokat elküldők hozzájárulnak ahhoz, hogy a Magyar Cukrász Ipartestület (Adatkezelő) a megadott személyes adataikat a honlapján (www.cukraszat.net) megtalálható „Adatkezelési és Adatvédelmi Tájékoztatóban” leírt módon kezelje. Kijelentik, hogy az „Adatkezelési és Adatvédelmi Tájékoztatóban” leírtakat megismerték, azokkal egyetértenek.

Kérdéseikkel forduljanak hozzánk bizalommal.

Bővebb információ:

Selmeczi László: +36 70 977 0050

Pécsváradi Aliz: +36 30 641 3634

Juniális 2023

Kedves Kollégák!

Idén ismét meghirdetjük részben családi, részben szakmai rendezvényünket, hiszen a kiváló ételek és italok, baráti és szakmai beszélgetések mellett kiemelt támogatóink és platina fokozatú szponzoraink termékeivel is megismerkedhetnek.

Ezen a napon a közösségé, a személyes kapcsolatoké, a felszabadult együttlété a főszerep.

Nagy örömmel meghívjuk Önöket a 2023. június 26-án (hétfőn) 9-19 óráig tartandó Cukrász Juniálisra, melynek helyszíne megszokott módon a Lajosmizse határában található ÚJ TANYACSÁRDA, ahol a már sokszor megtapasztalt gyönyörű környezetben és színvonalon élvezhetik a programokat és az igazi magyaros gasztronómiai kínálatot.

A Juniális napján egyetlen feladatunk lesz csupán: barátkozni, magunkat jól érezni, élvezni a családunkkal és kollégáinkkal töltött gondtalan időt, és átadni magunkat a pihenésnek, programoknak.

MÓDOSÍTOTT JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ:  2023. JÚNIUS 22.

A részletes meghívó a programokkal, menüajánlattal, valamint a jelentkezési lap a cikk alján letölthető.

Várjuk Önöket szeretettel!

 ÉF logo

A verseny célja a klasszikus és hagyományos jó minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése, a fagylaltkészítő mesterek megismertetése a fogyasztókkal.

Az idei kiírás és a verseny is eltér az előző évhez képest, kérjük, figyelmesen olvassák el! A teljes és részletes versenykiírás, a nevezési lapok, valamint az allergén jelölő táblázat a cikk alján letölthetők.

Az idén 25 éves Év Fagylaltja versenyt 2019-hez hasonlóan ismét „fesztivál” jelleggel rendezzük meg egy városi rendezvény keretében, ahol a versenyzők a nézők előtt készítik el a versenymunkáikat, hogy a fogyasztók is jobban megismerhessék a fagylaltkészítés rejtelmeit. Egy teljesen felszerelt fagylalt laboratóriumot telepítünk a helyszínen, ahol három professzionális fagyasztógépen folyik majd a verseny reggeltől kora délutánig az „A” és az „M”-MENTES kategóriákban. Ezt követően különböző fagylalttal kapcsolatos szórakoztató és egyben edukatív bemutatókat is szervezünk, továbbá egy szakmai kiállítás is színesíti a programot.  Az ide látogatókat különböző zenei és kulturális programok is szórakoztatják a nap folyamán. Együttműködő partnerünk, a Komáromi Városmarketing és Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. biztosítja a programok megvalósítását.

AZ ÉV FAGYLALTJA VERSENY KIEMELT TÁMOGATÓJA:

 skoda wordmark logo

 

A verseny időpontja: 2023. július 7., péntek

A verseny helyszíne: 2900 Komárom, Jókai liget

A cukrászdák és fagylaltozók a már megszokott „A” és „M” – MENTES kategóriák mellett idén a július 7-i „Csokoládé világnapja” alkalmából „CSOKOLÁDÉ” kategóriában is nevezhetnek.

A „CSOKOLÁDÉ” kategóriában az alapanyag gyártó és alapanyag forgalmazó cégek is indulhatnak a versenykiírás feltételei szerint.

A „C” és a „C/M”-MENTES kategóriák idén is az alapanyag gyártó és alapanyag forgalmazó cégeknek szól, ezekben a kategóriákban alapanyag megkötés nincs.

Az „A”, „M”, „C” és „C/M” kategóriákban versenyzőnként 2 fagylalt nevezhető, míg a „CSOKOLÁDÉ” kategóriában 1 fagylalttal lehet indulni.

„A”, „M”, „C”, „C/M” és „CSOKOLÁDÉ” kategóriában együtt, összesen maximum 72 fagylalt nevezését tudjuk fogadni, a nevezések érkezési sorrendjében, a megadott nevezési határidőig. A 72 fagylalt nevezés beérkezése, illetve a nevezési határidő lejárata után nem fogadunk el nevezéseket!

FIGYELEM! Az alapanyag gyártó és alapanyag forgalmazó cégek számára idén külön nevezési lap készült, kérjük, azt töltsék ki és küldjék vissza!

NEVEZÉSI HATÁRIDŐ: 2023. június 27.

A nevezéseket kizárólag e-mailen fogadjuk. A kitöltött és aláírt nevezési lapokat és a recepteket a következő címre küldjék: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Kérdéseikkel keressenek minket honlapunkon megtalálható elérhetőségeinken:

https://www.cukraszat.net/magunkrol/kapcsolat

A teljes és részletes versenykiírás, a nevezési lapok, valamint az allergén jelölő táblázat alább letölthetők.

Minden kedves kolléga nevezését szeretettel várjuk.

MCI logó fehér LOGO tempus erasmusplusz

MEGHÍVÓ

Kedves Tagjaink!

Tisztelettel meghívjuk a Magyar Cukrász Ipartestület tavaszi szakmai napjára, mely szervezetünk évente két alkalommal megrendezett, hagyományos szakmai fóruma.

Helyszín: ANDRETTI KÁVÉZÓ - 1047 Budapest, Váci út 13.

Időpont: 2023. május 15. (hétfő)

Érkezés, vendégvárás: 9:30

A szakmai nap programja:

10:00-11:00         Erasmus+ olasz tanulmányút bemutatók és süteménykóstolás:

 • Bechmann György: Sacher másképpen
 • Hajduk Barna: Delizie al limone
 • Dienes Andrea és Schweigert Szilvia olasz sütemény prezentációja
 • Lusztigh Mária - Tanulóképzés Olaszországban az ALMA szisztémával

11:00-12:00         NTAK adatszolgáltatás a „VENDÉGEM VENDÉGLÁTÁS” alkalmazással

Előadó: Szántó Krisztina NTAK programigazgató, Magyar Turisztikai Ügynökség

12:00-12:30        NTAK gyakorlati segítségnyújtás Hivatalos Informatikai Partnerünk, a Parola Kft részéről

Előadó: Kácsor András

12:30-13:00        Hivatalos Kiemelt Támogatónk, az IREKS-STAMAG KFT bemutatója

Gyerekfagyik, családi kedvencek, nyárias ízek - Variációk GELATOP fagylalt alapanyagokkal

13:00-14:00        Ebédszünet – minden kedves résztvevőt finom pizzával, kávéval, üdítővel kínálunk Ezüst Fokozatú szponzorunk, az Andretti Üzletház jóvoltából

14:00-15:00        GELATO EUROPE CUP élménybeszámoló és FAGYLALTKÓSTOLÁS a bronzérmes magyar csapat tagjaival

Előadók: Somogyi Renáta (Bringatanya Fagyizó- Somogyi Fagylaltműhely), Füredi Krisztián (Hisztéria Cukrászdák), Gácsi Zoltán (Csokoládé Akadémia)

A részvétel tagjaink számára díjtalan, de regisztráció köteles. Egy tagvállalkozástól max. 2 fő jelentkezését tudjuk fogadni!

Kérjük, 2023. május 11-ig regisztrálják részvételi szándékukat a résztvevők létszámának megadásával a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen.

Várjuk Önöket szeretettel!

NEA ME BGA

Projekt címe: A Magyar Cukrász Ipartestület működési költségeinek támogatása 2022. évben

Projektazonosító: NEAO-KP-1-2022/7-000299

Támogatási összeg: 600.000 Ft

A Magyar Cukrász Ipartestület feladata a cukrász iparosok, vállalkozók, vállalkozások szakmai és gazdasági érdekvédelméből, érdekképviseletéből, érdekérvényesítéséből származó feladatok ellátása.

A testületünk céljai közt szerepel a cukrász szakemberek továbbképzése, a tradicionális cukrásztermékek elkészítésének technológiájának fenntartása, az új generáció számára ezek megőrzése, valamint a modernkori technológiák elsajátítása. Pályázatunk az Ipartestület működésének költségeinek elszámolására irányult, amely elősegíti folyamatos fejlődésünket és fenntarthatóságunkat. Az Ipartestületünk dinamikusan fejlődik, évről-évre egyre több eredményt tudhat a háta mögött. Annak érdekében, hogy ezt a tendenciát fenntarthassuk, a működési költségeinkre szánt összeget innovációba fektetnénk. Az Ipartestület éves működési költségeinek egyik meghatározó része a közüzemi díjtételek megfizetése. Az áram-, víz-, gáz-, és egyéb rezsi díjak egy állandó, és aránylag jól tervezhető költségtételt jelentenek Testületünknek. Ezen költségek elszámolása a pályázati támogatás segítségével hatalmas segítséget jelentett számunkra. workshopjainkon, programjainkon, éves szinten 200 fő fordul meg, számuk évről évre gyarapodik. Tanműhelyünkben a mestercukrász képzésben résztvevők a legmagasabb színvonalon, a legmodernebb eszközökkel készülhetnek, hogy készségeiket, ismeretüket, jártasságukat kibővítsék. A programjaink, workshopjaink, versenyeink működtetéséhez szükséges adminisztrációs költségek nagy terhet jelentenek éves szinten, ezért a projekt keretein belül ezen költségek egy része elszámolásra került.

A támogatási időszak során a szervezet tevékenységein keresztül hozzávetőlegesen 5000 főt érintett közvetve. Ipartestületünk tagjainak száma jelenleg eléri a 400 vállalkozást országos szinten. Ez a támogatás nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a Magyar Cukrász Ipartestület egyéb forrásait más, társadalmilag és szakmailag fontosabb területekre tudta összpontosítani.

MOT logo W

A Magyar Cukrász Ipartestület tizenhetedik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére. A versenyt hatalmas érdeklődés kíséri, évről évre egyre többen és egyre nagyobb kíváncsisággal várják az ünnepi tortát.

A versenyre a magyar cukrászat hagyományain alapuló, főként magyar alapanyagokra épülő tortákat vár az Ipartestület. Idén az új, kreatív ötletek mellett, olyan specialitásokkal is lehetett nevezni, amik már korábban bizonyítottak a cukrászdákban és megfeleltek az idei versenykiírásnak.

Az idei verseny újdonsága volt, hogy az alábbi, nemzeti értékekből és Hungarikumokból összeállított alapanyagkosárból minimum egyet fel kellett használni a nevezett tortáknál:

 • újfehértói fürtös meggy,
 • kalocsai fűszerpaprika-őrlemény,
 • tokaji aszú,
 • magyar akácméz,

-     gyógynövények (pl. kamilla, levendula, menta, citromfű, rozmaring, vagy kakukkfű)

Idén is rendkívül izgalmas kreációkkal neveztek a versenyzők az ország minden területéről, a versenyre 35 torta nevezése érkezett. Érdekesség, hogy bár a választható alapanyagok közül csak egyet volt kötelező felhasználni, sok versenyző akár két-három összetevőt is kombinált a tortájában.

A kötelező elemek és a gyümölcsök mellett idén több tortában megjelent a tejbegríz és a sajt, a választható gyógynövények közül pedig szinte mindegyiket használták a versenyzők.

Az idei döntős torták a következők:

 • BETYÁROS MÁLNA – Füredi Krisztián – Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső
 • CSERSZEGI FŰSZERES-MANDULÁS TORTA – Németh Béla – Sütibolt, Keszthely
 • MANDULA KAJSZI – Sztaracsek Ádám és Szirmai Péter – Jánoska Cukrászda, Komárom
 • MERENGŐ – Szabóné Tarján Barbara – Nonna Desszertbár, Szada
 • SPICCES FÜGE RESPEKTUS – Lakatos Pál – Levendula és Kert Cukrászda, Szigetszentmiklós
 • LEVENDULÁS ÁLOM – Antipina Iuliia – Cakes & More by Garannikova, Budapest

Betyáros málna Cserszegi fűszeres mandulás torta

Mandula kajszi Merengő

Spicces füge respektus Levendulás álom

A szakmai zsűri három fordulós értékelés után hirdeti ki a győztest. Az első körben az anonim nevezett tortákból választotta ki a zsűri a hat tortát, ezeket a második körben újra kóstolják, és javaslatokat tesznek azok tökéletesítésére.

BP150 Torta Logo              

Budapest 150- a Főváros tortáját keressük

Új nevezési határidő: 2023. június 30.

Budapest Főváros Önkormányzata képviseletében a Budapest Brand nZrt. valamint a Magyar Cukrász Ipartestület idén egy különleges tortapályázatot hirdet Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulójára, amelynek célja egy olyan ünnepi tortával tisztelegni Budapest születésnapja előtt, amely alapanyagaiban a múltat, megjelenésében a jelent képviseli.

A pályázat kiírásához szükséges kortörténeti háttéranyagot a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum szakértői biztosították; Pest, Buda és Óbuda 1873. november 17-én létrejött egyesítésének szimbólumaképpen három alapanyagcsoportot alakítottak ki, és a szabályzat értelmében minden csoportból egy alapanyagot kötelezően fel kell használni a pályaművekben.

Az 1. csoport „Pest” alapanyagai a XIX. századi budapesti cukrászdák kínálatában már megtalálható egzotikus hozzávalók közül kerültek ki: csokoládé, gránátalma, ananász, pisztácia, narancs, füge. A 2. csoport „Buda” hozzávalói a Budapesten és környékén termő jellegzetes alapanyagokat tartalmazzák, mint a szőlő, mandula, sárgabarack, mogyoró, gesztenye, dió. Végül a 3. „Óbuda” csoportba kerültek az 1870-1880-as évek jellegzetes ízesítő anyagai, fűszerei: vanília, rózsa, ánizs, ibolya, kávé, citrom. A kötelező elemek mellett az Ipartestület további alapanyagokat is felhasználásra javasol, amik szintén jellemzőek voltak erre a korra, ilyenek az eper, málna, grillázs, nugátok, likőrök, marcipán, író, őszibarack, birsalma, ribizli, cseresznye, vagy a meggy.

 

Ireks kiemelt

 

Parola 

 

Skoda oldalra

 

 

Sanremo oldalra 

 

Bulfoni

 Debic

Gyertyakovács jobbra

 

 Zeelandia

 

 

MasterMartini oldalra

 

Progép oldalra

 

Dawn

 Goodwill

 

König oldalra 

 

Andretti

kEN

 

 

Robotcoupe

 

Assist trend 

 

Martinbraun

Vissza a tetejére