MAGYAR CUKRÁSZ IPARTESTÜLET

Sirha banner 580

 

topipogihu STG 4c

Kedves Kollégák!

Ezúton szeretném tájékoztatni Önöket a „Tepertős pogácsa” hagyományos különleges termék elnevezés fenntartásának bejegyzésével kapcsolatban.

Az Európai Bizottság, Magyarország kérelmére a Tepertős pogácsa hagyományos különleges terméket az elnevezés fenntartásával 2016. augusztus 25-én bejegyezte.

Ez azt jelenti, hogy „Tepertős pogácsa” néven csak akkor árulhatják a terméküket, ha az alább letölthető termékleírásnak megfelelően készítik.

Az elnevezéssel és a mellé helyezett logóval tájékoztatják vendégeiket arról, hogy Önök eredeti, hagyományos technológiával készült tepertős pogácsát kínálnak.

Előzmény

Az Európai Bizottság 1144/2013/EU számú végrehajtási rendeletében foglaltak értelmében Magyarország kérelmére a „Tepertős pogácsa” a hagyományos különleges termékek Európai Uniós jegyzékébe felvételt nyert 2013. november 13-i hatállyal. A „Tepertős pogácsa” az 1144/2013/EU végrehajtási rendelet II. melléklet – termékleírás – 1.3. pontja értelmében az elnevezés fenntartása nélkül került bejegyzésre, mely azt jelentette, hogy a bejegyzett elnevezés továbbra is használható volt azon termékek címkézésén, amelyek bár nem feleltek meg a bejegyzett termékleírásnak, de sem a „hagyományos különleges termék” megjelölést, sem a „HKT” rövidítést, sem a társított közösségi szimbólumot nem tüntették fel rajtuk.

A Bizottság 2016/1415 számú végrehajtási rendeletének – mely 2016. szeptember 13-ától hatályos – 1. cikkében foglaltak értelmében a „Tepertős pogácsa” az elnevezés kizárólagos használatának fenntartása mellett került bejegyzésre, vagyis a korábbi – az elnevezés fenntartás nélküli bejegyzésére vonatkozó – rendelkezés helyébe lépett.

Jelölési kötelezettség

1151/2012/EU rendelet) 23. cikke alapján a bejegyzett elnevezés – „Tepertős pogácsa” – nem használható többé azon termékek címkézésén, amelyek nem felelnek meg a bejegyzett termékleírásnak, még akkor sem, ha a „hagyományos különleges termék” megjelölést, a „HKT” rövidítést vagy a társított közösségi szimbólumot nem tüntetik fel rajtuk.
Az 1151/2012/EU rendelet 23. cikk (3) bekezdése szerint a csatolt termékleírásnak megfelelően előállított, a bejegyzett névvel forgalmazott termékek címkéjén kötelezően fel kell tüntetni a termék elnevezésével egy látómezőben a szimbólumot, ill. lehetőség van a „hagyományos különleges termék” megjelölést vagy annak rövidítését (HKT) is alkalmazni.

Ha a termék nem felel meg a termékleírásban foglaltaknak, akkor nem lehet a „Tepertős pogácsa” megnevezést, sem hasonló megnevezést, sem pedig a „jellegű”, „típusú”, „szerű”, ill. olyan jelzőket használni, mely megtéveszti a fogyasztót a termék valódi jellegét tekintve.

A védett névhez hasonló neveket (pl.: „töpörtyűs pogácsa”, tepertőkrémes pogácsa”, „pogácsa tepertővel”) – figyelembe véve azt a tényt, hogy a nevet viselő termékek érzékszervi tulajdonságai, külső megjelenésük a hagyományos különleges termékre hasonlítanak – a fogyasztók összetéveszthetik a nyilvántartásba vett névvel.

A termékleírásnak nem megfelelő termékek esetében, ha a „tepertő” szó, mint a termék ízét meghatározó alapanyag jelenik meg a termék megnevezésében, akkor a „pogácsa” szó nem használható, azért, hogy ne lehessen összetéveszteni a HKT „Tepertős pogácsa” termékkel.

Bejelentési kötelezettség

A hagyományos különleges terméknek minősülő mezőgazdasági termékek és élelmiszerek elismerésének és ellenőrzésének rendjéről szóló 15/2008. (II.15.) FVM rendeletben foglaltak értelmében az élelmiszer előállítójának a hagyományos különleges termék előállításának megkezdését be kell jelenteni az ellenőrző hatóságnak (járási hivatal) az előállítás megkezdését megelőző 15. napig.

Tehát, a Tepertős pogácsa (HKT) elnevezés kizárólag akkor használható, ha a termékleírásnak megfelelően történik az elkészítés. A Tepertős pogácsa néven forgalmazott termékek címkézésében egy látómezőben kell megjeleníteni az uniós HKT szimbólumot.

Az elnevezés kiegészíthető a „hagyományos különleges termék” vagy ennek rövidítésével: „HKT”.

Alább letölthetik a termékleírást és a kötelező szimbólum megjelenési formáit, melyeket fel tudnak használni.

 

Ireks kiemelt

 

Parola 

 

Nissan oldalra

 

 

Sanremo oldalra 

 

Bulfoni

 Debic

 Goodwill oldalra

 

Gyertyakovács jobbra

 

 Zeelandia

 

 

MasterMartini oldalra

 

Progép oldalra

 

König oldalra 

 

Andretti

 

 Dawn_oldalra.jpg

kEN

 

 Robotcoupe

 

Assist trend 

 

Martinbraun

Vissza a tetejére