MAGYAR CUKRÁSZ IPARTESTÜLET

Amint azt megígértük, további tájékoztatást nyújtunk az allergének jelölése témájában.

Az előrecsomagolt termékek esetében az 1169/2011/EU rendelet viszonylag tiszta helyzetet teremt, de először is tisztáznunk kell, hogy mi minősül előrecsomagolt élelmiszernek.

 

A rendelet értelmében - „előrecsomagolt élelmiszer”:

–a végső fogyasztónak vagy vendéglátásnak, illetve közétkeztetésnek való eljuttatásra szánt olyan egység, amely az élelmiszerből és az élelmiszer csomagolásából áll, amelybe az élelmiszert értékesítésre való felkínálás előtt csomagolták be – függetlenül attól, hogy a csomagolás teljes egészében vagy csak részben tartalmazza-e az élelmiszert –, oly módon, hogy a csomagolás tartalmát ne lehessen megváltoztatni a csomagolás felnyitása vagy megváltoztatása nélkül;

–az értékesítés helyszínén a fogyasztó kérésére vagy közvetlen értékesítés céljára becsomagolt élelmiszer nem minősül előrecsomagolt élelmiszernek

Ebből az következik, hogy a cukrászdákban az elvitelre helyszínen becsomagolt termékek nem előre csomagolt termékek, tehát nem kell címkézni, így az allergéneket sem kell jelölni a termék csomagolásán.

Azon termékeket, amiket előrecsomagolnak és viszonteladóknak értékesítik, a jelölési rendelet értelmében eddig is címkézni kellett.

A címkén 2014. december 13-tól a kötelező elemek mellett fel kell tüntetni az esetleges allergén összetevőket a következő módon:

-          ha a címke (csomagolás) mérete miatt kötelező az összetevők tételes felsorolása csökkenő sorrendben, akkor az allergén anyagok nevét olyan szedéssel – például betűtípussal, stílussal vagy háttérszínnel – kell kiemelni, amely azt egyértelműen elkülöníti a többi összetevőtől

-          összetett összetevőknél is jelölni kell az allergén anyagot

Példa:

Kakaós tejbevonómasszával (16,8%) talpán mártott, vaníliás ízű teasütemény

Összetevők: búzaliszt (49%), margarin[növényi olajok és zsírok, ivóvíz, emulgeálószer (E 471), étkezési só, savanyúságot szabályozó anyag (citromsav), színezék (béta-karotin), aromák], cukor, növényi zsír, sovány tejpor, méz, tojáspor, zsírszegény kakaópor (1,1%), tejsavópor, aromák, térfogatnövelő szer (E500 ii), étkezési só, emulgeálószerek (szójalecitin, E476).

-          ha a címke (csomagolás) mérete miatt nem kötelező az összetevők tételes felsorolása, akkor „Tartalmaz: …” után kell felsorolni az allergén összetevőket, csak E-számot nem lehet írni!

Példa:

- kazein (tej)

- sajt

- tofu (szója)

- emulgeálószer: szójalecitin


 

Az allergének jelölése azonban kötelező a nem előrecsomagolt élelmiszerek estében is.

Ez következő esetekre érvényes: ha egy élelmiszert előrecsomagolás nélkül kínálnak a végső fogyasztónak; vendéglátásnak, közétkeztetésnek; a fogyasztó kérésére az értékesítés helyén csomagolják.

A nem előrecsomagolt élelmiszerek esetében a kötelező elemekről a tagállamok hozhatnak nemzeti jogszabályokat.

Ez a jogszabály a Földművelésügyi Minisztérium és a NÉBIH tájékoztatása szerint még nem készült el, ezért egyenlőre a Földművelésügyi Minisztérium Élelmiszer-feldolgozási Főosztály, Élelmiszer-Szabályozási Osztály főosztályvezető-helyettesének szóban elhangzott tájékoztatását tudjuk közreadni, miszerint az elvitelre helyszínen csomagolt cukrásztermékek esetében a következőket kell tenni:

-          legyen az üzletben olyan lap, vagy füzet, amelyben a termékenként fel vannak sorolva az allergén összetevők, és amelyet a vendég kérésére a pultos, vagy felszolgáló át tud adni a vendégnek

-          mivel a rendelet szerint a vendéget a tájékoztatás kérés lehetőségéről is informálni kell, ezért az üzletben jól látható helyen (pl. a pulton, falon stb.) helyezzünk el egy táblát, vagy lapot a következő, vagy hasonló tartalmú felirattal: „Termékeink allergén tartalmáról kérjen tájékoztatást az eladótól/felszolgálótól”

Amint a nemzeti jogszabály ismertté válik, azonnal tájékoztatni fogjuk Önöket.

Emlékeztetőül az allergiát vagy intoleranciát okozó anyagok és termékek:

1. Glutént tartalmazó gabonafélék (azaz búza, rozs, árpa, zab, tönkölybúza, kamut, illetve hibridizált fajtái) és a belőlük készült termékek, kivéve:

2. Rákfélék és a belőlük készült termékek.

3. Tojás és a belőle készült termékek.

4. Hal és a belőle készült termékek.

5. Földimogyoró és a belőle készült termékek.

6. Szójabab és a belőle készült termékek.

7. Tej és az abból készült termékek (beleértve a laktózt).

8. Diófélék, azaz mandula (Amygdalus communis L.), mogyoró (Corylus avellana), dió (Juglans regia), kesudió (Anacardium occidentale), pekándió (Carya illinoinensis [Wangenh.] K. Koch), brazil dió (Bertholletia excelsa), pisztácia (Pistacia vera), makadámia vagy queenslandi dió (Macadamia ternifolia)

9. Zeller és a belőle készült termékek.

10. Mustár és a belőle készült termékek.

11. Szezámmag és a belőle készült termékek.

12. Kén-dioxid és az SO 2 -ben kifejezett szulfitok 10 mg/kg, illetve 10 mg/liter összkoncentrációt meghaladó mennyiségben; a számítást a fogyasztásra kész termékekre vagy a gyártó utasítása alapján elkészített termékekre vonatkozóan kell elvégezni.

13. Csillagfürt és a belőle készült termékek.

14. Puhatestűek és a belőlük készült termékek.

 

Ireks kiemelt

 

Parola 

 

Nissan oldalra

 

 

Sanremo oldalra 

 

Bulfoni

 Debic

 Goodwill oldalra

 

Gyertyakovács jobbra

  

kogép platina OLDALRA

 

 Zeelandia

 

 

MasterMartini oldalra

 

Progép oldalra

 

König oldalra 

Puratos OLDALRA

 

Andretti

 

 Dawn_oldalra.jpg

kEN

 

 Robotcoupe

 

Assist trend 

 

Martinbraun

Vissza a tetejére