MAGYAR CUKRÁSZ IPARTESTÜLET

 

Fritz gnes

Kedves Tagjaink!

Alább letölthető Szegedyné Fricz Ágnes, a Földművelésügyi Minisztérium Élelmiszer-feldolgozási Főosztály főosztályvezető helyettesének november 7-i szakmai napunkon elhangzott előadásának vázlata.

A Magyar Élelmiszerkönyv „hagyományőrző cukrászati termékekről” szóló előírásainak változásáról korábban már tájékoztattuk Önöket, amint hivatalosan is megjelenik a módosított rendelet, értesíteni fogjuk Önöket ismét.

A „hagyományteremtő cukrászati termékek” előírása is folyamatban van. Ebben az előző évek Magyarország Tortáira vonatkozó receptek és technológiai leírások kapnak védettséget annak érdekében, hogy a tortákat ne lehessen „hamisítani”. Az erről szóló irányelv is vélhetően még idén megjelenik, különösebb újdonságot nem tartalmaz, kisebb pontosításokkal az eredeti országtorták receptjeit és technológiai leírását tartalmazza. Az irányelv megjelenésekor el fogjuk azt küldeni Önöknek.

A tepertős pogácsa hagyományos különleges termékké nyilvánításáról is küldtünk korábban hírlevelet, illetve honlapunkon jelenleg is megtalálható a szükséges információ.

A tegnapi előadás leglényegesebb információja a csatolt anyag 16. diáján található:

„Az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásról szóló 36/2014. (XII.17.) FM rendelet módosítása

• Nem előrecsomagolt élelmiszerek esetén a végső fogyasztót kérésére tájékoztatni kell – a tápértékjelölés kivételével – az előrecsomagolt élelmiszerek esetében az Európai Unió közvetlenül alkalmazandó jogi aktusai és az Éltv. felhatalmazása alapján kiadott jogszabályok alapján kötelezően feltüntetendő adatokról (a továbbiakban: előrecsomagolt élelmiszereken kötelezően feltüntetendő adatok).”

Értelmezésünkben ez azt jelenti, hogy 2016. december 13-tól a nem előrecsomagolt termékek esetében a vendéget kérésére tájékoztatni kell minden olyan adatról, amelynek egy előrecsomagolt élelmiszeren szerepelnie kell - az összetevőkről is, ha kíváncsi rá – de a tápértékről nem kötelező tájékoztatást adni, tehát nem kell a tápértékeket kiszámolni nem előrecsomagolt termék esetén.

Előrecsomagolt élelmiszerek esetében azonban a tápértékeket is jelölni kell 2016. december 13-tól.

A 36/2014. (XII.17.) FM rendelet értelmében:

„1. nem előrecsomagolt élelmiszer: a végső fogyasztónak szánt élelmiszer, amelyet
a) csomagolás nélkül kínálnak a végső fogyasztó, a vendéglátás, illetve a közétkeztetés részére,
b) az értékesítés helyén a fogyasztó kérésére csomagolnak, vagy
c) közvetlen értékesítés céljára a forgalmazás helyén, de a fogyasztó távollétében előrecsomagolnak;”

Értelmezésünk szerint ez alapján az üzletben értékesített bejgli sem minősül előrecsomagolt élelmiszernek, ha azt az üzletben látják el előzetesen állagmegóvó csomagolással.

Kiszállítás esetén azonban a bejgli előrecsomagolt élelmiszernek minősül, hiszen a forgalmazás/termékértékesítés máshol történik, mint a csomagolás, így jelölni kell a tápértékeket is.

Ezek az információkat még egyeztetjük az illetékes hatóságokkal, amennyiben változás történik az értelmezéssel kapcsolatban, úgy természetesen tájékoztatni fogjuk Önöket, és amint a módosító rendelet megjelenik, azt ismertetni fogjuk Önökkel.

 

Ireks kiemelt

 

Parola 

 

Nissan oldalra

 

 

Sanremo oldalra 

 

Bulfoni

 Debic

 Goodwill oldalra

 

Gyertyakovács jobbra

 

 Zeelandia

 

 

MasterMartini oldalra

 

Progép oldalra

 

König oldalra 

 

Andretti

 

 Dawn_oldalra.jpg

kEN

 

 Robotcoupe

 

Assist trend 

 

Martinbraun

Vissza a tetejére