MAGYAR CUKRÁSZ IPARTESTÜLET

Kedves Tagjaink!

2018. január 1-től életbe lép a „28/2017. (V. 30.) FM rendelet az élelmiszer-vállalkozások által működtetendő önellenőrzési rendszerre vonatkozó követelményekről”.

A rendelet előírja, hogy az élelmiszer-vállalkozásnak az önellenőrzés megvalósítása érdekében papíralapú vagy elektronikus, folyamatosan végrehajtott, megfelelően részletes önellenőrzési tervvel kell rendelkeznie.

A rendelet megjelenése előtt is több alkalommal – szóban és írásban egyaránt - egyeztettünk a minisztérium és a NÉBIH illetékeseivel, melyben jeleztük, hogy az akkor még rendelet tervezetben meghatározott követelmények a jelenleg hatályos jogszabályokban előírtak szerint is teljesülnek, ezért továbbra sem teljesen tisztázott számunkra a rendelet tervezet célja, továbbá fenntartjuk azt a véleményünket, hogy a vállalkozások adminisztratív terheinek nem szabad növekedniük.
Mindannyiszor azt a választ kaptuk, hogy a rendelet nem jelent többlet adminisztrációs terhet a vállalkozásoknak.

A rendelet hatályba lépésének okán ismét tájékoztatást kértünk, melyre a következő választ kaptuk:

„A rendelet nem keletkeztet újabb FELADATOT, ha a vállalkozás az eddig is elvárt élelmiszerbiztonsági és nyomon követési, MINŐSÉGI ÉS JELÖLÉSI kötelezettségeit, az élelmiszerek megfelelő minőségével, az élelmiszer-biztonsággal, az azonosíthatósággal, a nyomon követéssel és az élelmiszerek jelölésével kapcsolatos követelményeket betartja.

Azaz:
- rendelkezik jól kialakított és üzemeltetett HACCP rendszerrel, vagy a Vendéglátás Jó Higiéniai Gyakorlatában leírtak szerint biztosítja az élelmiszerbiztonságot
- biztosítja a termékek azonosíthatóságát és nyomon követhetőségét
- betartja az egyes szakmai előírásokban (pl. magyar élelmiszerkönyv) előírt minőségi és jelölési követelményeket

A jogkövető, minőségre és biztonságra figyelő vállalkozás számára a rendelet nem ír elő újdonságokat, csupán a meglévő elemek rendszerezését, amit sokan eddig is teljesítettek. Az önellenőrzés nem feltétlenül jelent laboratóriumi vizsgálatot, de nem is zárja ki annak rendszeres beütemezését, és aki eddig is végeztetett vizsgálatokat, az a tervezésnél erre is legyen tekintettel.

Újdonság az, hogy a vállalkozás önellenőrzési együttműködési megállapodást köthet a NÉBIH-hel. Ennek keretében az élelmiszer-vállalkozó vállalja, hogy az önellenőrzése keretében elvégzett vizsgálatok eredményeiről a megállapodásban rögzített időközönként, és meghatározott adattartalommal elektronikus úton tájékoztatja a NÉBIH-et. Ezzel a NÉBIH hosszú távú célja az, hogy minél több vállalkozótól, minél több tevékenységhez kapcsolódó önellenőrzési adat begyűjtése és értékelése révén a kockázatelemzési rendszerét tökéletesítse, és a jövőben a jogkövető élelmiszerlánc-vállalkozók helyett elsődlegesen az illegális és kockázatosnak ítélt vállalkozásokat ellenőrizze. A megállapodás kötése nem kötelező.”

A Nemzeti Jó Higiéniai Munkacsoport tagjaként tudomásunk van arról, hogy a GHP 4. fejezetét (vállalkozások kötelezettségei) hamarosan kiegészítjük a rendelet gyakorlati kivitelezését támogató fejezettel.

A rendelettel kapcsolatos részletes tájékoztatásra jövő évi közgyűlésünk kísérőprogramjaként (2018. február 27-én) felkérjük a NÉBIH osztályvezetőjét.

Addig is javaslatunk, hogy „önellenőrzési tervként” készítsenek egy dokumentumot, melyben leírják, hogy az Önök által működtetett élelmiszer-biztonsági és/vagy minőségirányítási rendszerekben, vagy az elfogadott nemzeti Jó Higiéniai Gyakorlatokra vonatkozó útmutatók alapján keletkezett dokumentumok megfelelnek az 28/2017 (V.30.) FM rendeletben az önellenőrzési rendszerrel kapcsolatban meghatározott követelményeknek, ezáltal biztosítják az önellenőrzést. Írják bele azt is, hogy ezeket a dokumentumok hol őrzik, és azokat milyen rendszerességgel vezetik.

Bízunk benne, hogy hamarosan sikerül tisztázni, hogy pontosan mit fog a NÉBIH elvárni a rendelettel kapcsolatosan.

Kérdéseikkel forduljanak hozzánk bizalommal, illetve a NÉBIH-hez a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen.

A rendelet itt olvasható:
https://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1700028.FM&timeshift=fffffff4&txtreferer=00000001.TXT

 

Ireks kiemelt

 

Parola 

 

Nissan oldalra

 

 

Sanremo oldalra 

 

Bulfoni

 Debic

 Goodwill oldalra

 

Gyertyakovács jobbra

 

 Zeelandia

 

 

MasterMartini oldalra

 

Progép oldalra

 

König oldalra 

 

Andretti

 

 Dawn_oldalra.jpg

kEN

 

 Robotcoupe

 

Assist trend 

 

Martinbraun

Vissza a tetejére